Rusland: minder steun bedrijven

De Russische regering zal haar steun aan noodlijdende bedrijven drastisch verminderen. Ook wordt de overheidsfinanciering van regionale infrastructuurprojecten gestaakt. Eerste vicepremier Igor Sjoevalov maakte dit gisteren in Moskou bekend op een forum voor buitenlandse investeerders.

Het geld dat met de nieuwe maatregelen wordt bespaard, gaat volgens Sjoevalov naar de Russische bankensector die eveneens hevig lijdt onder de economische crisis. Rusland telt zo’n duizend bankconcerns. Verwacht wordt dat de helft hiervan de deuren moet sluiten. Door extra geld in de banken te pompen, hoopt de overheid dit deels te voorkomen. Voorwaarde is wel dat de banken geld blijven uitlenen om de economie draaiende te houden.

De afgelopen maanden heeft de Russische overheid 50 miljard dollar uitgetrokken voor steun aan bedrijven die hun buitenlandse schulden niet meer kunnen herfinancieren. Op die manier meende de regering dat de Russische economie snel zou kunnen herstellen, wat niet het geval blijkt te zijn.

Inmiddels is er van de steun al 10 miljard dollar uitgegeven. Zo ontving oligarch Oleg Deripaska 4,5 miljard dollar om een buitenlandse lening af te betalen die hij had gebruikt om een belang in Norilsk Nickel te kopen. De waarde daarvan daalde de afgelopen maanden met 3 miljard dollar.

Dit jaar moeten Russische bedrijven 120 miljard dollar aan buitenlandse schulden afbetalen. Nu verdere overheidssteun uitblijft, dreigen er faillissementen en in het kielzog daarvan een verdere uitbreiding van de ontslaggolf die over Rusland spoelt.

Enkele uren na de bekendmaking door Sjoevalov verlaagde de Amerikaans-Engelse kredietbeoordelaar Fitch voor het eerst sinds 1998 het waarderingscijfer voor de Russische economie. Reden voor die verlaging is de ongerustheid over de verzwakte Russische betalingsbalans als gevolg van de grote kapitaalvlucht en de daling van de valutareserves. Die laatste zijn het afgelopen half jaar bijna gehalveerd als gevolg van de dalende olieprijs en de steun aan de almaar dalende roebel.

Door de verlaagde beoordeling wordt het voor Rusland nog moeilijker om buitenlands kapitaal te verwerven. Russische zakenlieden hebben hun verontrusting hierover uitgesproken.