PvdA biedt ervaren politica geen derde termijn in EP

Dorette Corbey verlaat na twee termijnen het Europees Parlement. De PvdA-politica kondigde gisteren aan dat ze niet deelneemt aan de Europese verkiezingen. Corbey was het boegbeeld van de Europese PvdA-fractie. De laatste jaren profileerde ze zich sterk rond milieuproblematiek. „Verkiezingen zijn een moment van evaluatie. Voor de partij en de kandidaten”, zegt zij. Het besluit heeft ze, zo valt op te maken uit haar woorden, met pijn in het hart genomen na overleg met de kandidatencommissie van de PvdA. Ja, zij vond het „een hele zware baan”. „Maar als de partij het me had gevraagd, had ik nog wel een derde termijn gedaan.”

U vertrekt terwijl uw dossiers, het klimaat- en energiebeleid, hoog op de agenda staan. Laat u ze met een gerust hart achter?

„Ik heb er vertrouwen in dat Europa haar ambitieuze doelstellingen zal waarmaken. Het is eerlijk gezegd gemakkelijker geworden door de economische recessie. De uitstoot van het vrachtverkeer zal bijvoorbeeld minder worden. Maar Europa kan die ambitieuze doelstellingen sowieso aan. Gisteren nog werd bekend dat er in 2008 meer dan ooit is geïnvesteerd in windenergie. Ook de omstreden emissiehandel zal een duidelijk plafond stellen aan de CO2-uitstoot. Gisteren sloten we ook het rapport van de tijdelijke commissie klimaatverandering af. En dat heeft een mooi pakket maatregelen opgeleverd voor de komende periode. Niet alleen voor de industrie, maar ook voor de landbouw en energie-efficiëntie. Milieu zal voor de PvdA altijd een belangrijk thema blijven. Veel milieuwetgeving heeft een directe invloed op Nederland. Ik ben ervan overtuigd dat de partij ook na mijn vertrek een kandidaat zal vinden die deze dossiers ter harte neemt.”

Wat waren voor u andere hoogtepunten in die tien jaar?

„Ik heb heel hard gewerkt voor luchtkwaliteit. En ik mag zeggen dat dat dossier voor Nederland heel goed heeft uitgepakt. Maar ook de duurzaamheidscriteria voor biobrandstoffen vind ik een prachtig resultaat. Ze werden opgesteld door de commissie-Cramer en ze zijn nu eindelijk opgenomen in Europese wetgeving. De resterende maanden zal ik gebruiken om me in te zetten voor patiëntenmobiliteit en de etikettering van voedsel.”

Hoe zag u het Europees Parlement zelf evolueren?

„Bij de vorige verkiezingen sprak ik van een ‘politiek tekort’ in Europa. Dat is er nog steeds. Europa hangt aan elkaar van onduidelijke compromissen. En dat wordt erger nu we steeds dringendere dossiers krijgen, zoals het klimaat en de economie. Het klimaatakkoord is zo snel door het Europees Parlement gejaagd dat de inzet van de fracties niet langer duidelijk was. Het parlement wordt een soort snelkookpan waar zo snel mogelijk iets uit moet komen.”

Wat zijn de plannen nu?

„Ik heb helemaal geen plannen. Ik ga rondkijken naar een andere baan. Graag iets in Nederland. Ik zal altijd beschikbaar zijn voor de PvdA.”

    • Simon de Vriendt