Privacy zit politie dwars

Politie Haaglanden stopt een onderzoek naar de dood van een moeder en zoon eind 2007 wegens het medisch beroepgeheim. De geestelijke gezondheidszorginstelling Parnassia beroept zich hierop en weigert inzage te geven in het dossier van een mogelijke verdachte.

Volgens een woordvoerder van Parnassia was „onvoldoende duidelijk of sprake was van moord om af te wijken van het normale beleid”: beschermen van de privacy van patiënten. Parnassia toetste het besluit bij de rechter, die de instelling in het gelijk stelde.

De officiële doodsoorzaak van moeder en zoon is verdrinking, maar het lichaam van de zoon „vertoont sporen van geweld die onmogelijk door hemzelf of zijn moeder veroorzaakt kunnen zijn”, aldus de Korpskrant van Politie Haaglanden deze week.

Enkele maanden na de dood van moeder en zoon kwam de politie een man op het spoor die in Parnassia woonde. „Zijn patiëntendossier kan cruciale informatie bevatten, maar we krijgen het niet te zien. Het medisch geheim weegt zwaarder dan het oplossen van een zaak waarbij een of meer slachtoffers zijn gevallen”, stelt de leider van het onderzoek.

De politie kreeg te maken met nog twee verdachte sterfgevallen in en nabij Parnassia, maar verband met de andere doden heeft de politie niet kunnen aantonen.