Paus eist rectificatie van bisschop

Onder druk van felle internationale kritiek heeft paus Benedictus XVI gisteren geëist dat de omstreden bisschop Richard Williamson zijn ontkenning van de Holocaust intrekt. Williamson kan geen bisschop blijven als hij niet „op ondubbelzinnige wijze publiekelijk afstand neemt van zijn uitspraken”, zo stelt het Vaticaan in een verklaring.

De paus hief vorige week de excommunicatie van Williamson en drie andere bisschoppen van de extreem-traditionalistische Broederschap Sint Pius X op. Williamson is omstreden vanwege zijn beweringen in een interview met de Zweedse televisie dat in de naziconcentratiekampen nooit gaskamers hebben bestaan en dat er niet 6 miljoen maar maximaal 300.000 joden zijn omgekomen.

Het gewraakte interview is in november opgenomen en op 21 januari uitgezonden. Op dezelfde dag ondertekende het Vaticaan het decreet voor de opheffing van de excommunicatie van Williamson. Het Vaticaan schreef gisteren dat „de positie van Williamson met betrekking tot de Holocaust volstrekt onacceptabel is en volledig wordt afgewezen door de paus”. Het Vaticaan beklemtoont dat de paus „op het moment van opheffing van de excommunicatie niet op de hoogte was van de ideeën van Williamson over de Shoah [Holocaust, red.]”.

Volgens Vaticaanwatchers is het echter onmogelijk dat niemand binnen het Vaticaan Williamsons antisemitische overtuigingen kende, omdat hij die al eerder had geuit.

Alleen met een nadrukkelijke uiting van zijn „totale en onwrikbare solidariteit” met het jodendom wist paus Benedictus vorige week woensdag een breuk met de joodse wereld te voorkomen. Dinsdag eiste ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel opheldering van de paus.

De voorzitter van de Nederlandse bisschoppenconferentie Ad van Luyn noemde het voorval „rampzalig” voor de kerk. Jean-Pierre Wils, hoogleraar aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, noemt de eis van het Vaticaan „volkomen ontoereikend” en „pietluttig”. Wils stapte enkele dagen geleden uit de kerk.