Opnieuw ergernis over bonussen bij ABN Amro

In de Tweede Kamer neemt de ergernis toe over de beloningen bij ABN Amro, de bank die samen met een deel van Fortis in oktober voor 16,8 miljard euro werd genationaliseerd door minister Wouter Bos (Financiën, PvdA). Een aantal oppositiepartijen (SP, PVV, GroenLinks) wil vandaag een debat over vijfhonderd managers die dit jaar een bonus hebben gekregen.

Deze zogeheten retentiebonussen zijn bedoeld om te voorkomen dat managers bij de bank vertrekken. Sinds de overheid miljarden in het bankwezen heeft gepompt, neemt de bemoeienis van de politiek met de gang van zaken bij de banken toe. Eerder wekte de vertrekpremie van ex-topman Schmittmann beroering.

De nieuwste commotie rond de bank ontstond door een artikel in de Volkskrant van vanmorgen. Die krant meldde dat vijfhonderd managers bij ABN Amro dit jaar een dubbele bonus zouden krijgen. Bronnen bij de bank zeiden vanmorgen dat het gaat om een retentiebonus en om de jaarlijkse prestatiebeloning die iedere medewerker van ABN Amro krijgt conform de cao-afspraken. De retentiebonus van twee of drie maandsalarissen werd vorig jaar toegezegd, mede op instigatie van Fortis dat toen bezig was om ABN Amro in te lijven. De managers werden gezien als vitaal voor de bank en men wilde hen absoluut behouden. GroenLinks wil dat er opnieuw wordt gekeken naar de retentiebonussen. „Waarom moeten bankiers worden ontzien en moet de belastingbetaler overal voor opdraaien. Bovendien, het is niet alsof de banen in de financiële sector voor het oprapen liggen”, zei een woordvoerder vanmorgen. Bos heeft eerder gezegd dat hij niet komt aan afspraken die eerder zijn gemaakt.

De prestatiebeloning loopt van 0 procent als er onvoldoende is gepresteerd tot 20 procent bij een uitmuntende prestatie. De bank onderzoekt of toekenning van de percentages fair is verlopen, na een klacht van de centrale ondernemingsraad. Volgens COR-voorzitter René Hazebroek waren er klachten over de wijze waarop de bank de percentages toekende. „Naarmate je in een hogere loonschaal zat werd het percentage van de prestatiebeloning ook hoger. Dit kan niet. Een medewerker van de postkamer kan net zo goed een uitstekende prestatie neerzetten.”

De cao loopt tot maart 2010. De topman van de bank, Gerrit Zalm, zal een nieuw beloningstelsel opzetten. Bos heeft gevraagd de toekenning van de prestatiebeloning over 2008 op het laagst mogelijke niveau te houden, zei een woordvoerster vanmorgen. „Wij wachten de reactie van de bank op dit verzoek nog af.”