Misoogst dreigt door droogte in China

Een boer haalde vandaag aan de rand van Yingtan, in de Chinese provincie Jiangxi, water uit een bijna drooggevallen reservoir. In het noordoosten van China heerst de ergste droogte in tientallen jaren. Foto Reuters A farmer collects water from a partially dried-up pond on the outskirts of Yingtan, Jiangxi province February 5, 2009. China has declared an emergency over a drought which could devastate crops and farmers' incomes, official media said on Thursday, threatening further hardship amid slumping economic growth. REUTERS/Stringer (CHINA). CHINA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN CHINA. REUTERS;STRINGER SHANGHAI

In de zeven provincies in centraal en noordelijk China, de tarweschuur van het land, zijn de wintertarwe-oogsten in gevaar door een abnormaal lange periode van 105 dagen zonder neerslag.

Ruim 40 procent van de wintertarwe in China wordt bedreigd. Ook de drinkwatervoorziening voor miljoenen mensen en dieren ondervindt hinder van wat in de provincies Henan en Anhui de ernstigste droogteperiode sinds 1951 wordt genoemd.

Met de geschiedenis van droogte, hongersnoden en sociale onrust in het achterhoofd hebben de hoogste partij- en regeringsleiders de noodtoestand afgekondigd en tienduizenden soldaten en materieel ingezet om drooggevallen reservoirs te bevoorraden.

Zodra deze reservoirs zijn aangevuld, kunnen landerijen op grotere schaal dan nu mogelijk is, worden bevloeid. De droogteperiode valt samen met de gedwongen terugkeer van honderdduizenden arbeidsmigranten die hun werk in de fabrieken in de Parelrivierdelta hebben verloren door de mondiale recessie. Twintig miljoen Chinezen zijn werkloos als gevolg van de crisis.