Metro op zoek naar kapitaal

Metro International, uitgever van gratis kranten in Nederland en negentien andere landen, zoekt nieuw kapitaal om op korte termijn een bankschuld af te lossen en om zich te wapenen tegen de kredietcrisis. Het bedrijf wil 550 miljoen Zweedse kronen (52 miljoen euro) ophalen met de uitgifte van certificaten van aandelen. Dat maakte Metro vanochtend bekend bij de presentatie van de jaarcijfers.

Metro International zag zijn omzet vorig jaar met 11 procent dalen tot 295,5 miljoen euro. Het krantenbedrijf meldt een winst van 4,1 miljoen euro tegenover een verlies van 18,6 miljoen euro in 2007. De winst is inclusief twee eenmalige baten. In Zweden verkocht Metro voor 35,2 miljoen euro een aandeel van 35 procent in Metro Zweden aan de Noorse concurrent Schibsted. De Deense uitgever JP/Politikens Hus nam voor 2,4 miljoen euro een aandeel van een kwart in Metro Denemarken. Zonder de twee transacties, en voor belastingen en afschrijvingen, boekte Metro International een verlies van 20 miljoen euro.

Metro had in 2008 de grootste problemen in Spanje en de VS. Daar was het bedrijfsresultaat 10,8 miljoen euro negatief. Metro meldde vorige week dat het concern zich terugtrekt uit Spanje. Eerder staakte Metro al uitgaven in Tsjechië en Stockholm.

Metro profiteerde in Nederland van het verdwijnen van concurrent Dag, maar over het gehele jaar was de omzet stabiel. De divisie Noord-Europa – Nederland, Denemarken en Hongarije – haalde een omzet van 68,9 miljoen (2007: 81 miljoen) en een resultaat voor belastingen van 2,5 miljoen (2007: 8,4 miljoen).