Mensensmokkel over een bevroren grensrivier

Frozen River. Courtney Hunt. Met: Melissa Leo, Misty Upham. scene uit de film Frozen River (2008) FOTO: A-Film Frozen river In 4 bioscopen Quentin Tarantino vond de naturalistische film Frozen River een van de opwindendste thrillers die hij in lange tijd had gezien. En zo is het maar net. Het begint als een typische Amerikaanse indie, gesitueerd tussen trailer trash aan de rand van een indianenreservaat op de grens van Amerika en Canada. Ray wordt wakker en ontdekt dat haar echtgenoot er met het spaargeld vandoor is. Ga maar gewoon naar school, houdt ze de kinderen voor. Maar er wacht haar kommer en kwel in de barre winter. Regie Courtney Hunt. Met: Melissa Leo, Misty Upham. A-Film

Frozen River. Courtney Hunt. Met: Melissa Leo, Misty Upham.

Volgens jurylid Quentin Tarantino, die Frozen River tijdens het Sundance Filmfestival met de grote juryprijs bekroonde, was deze „volkomen naturalistische film een van de opwindendste thrillers” die hij in lange tijd had gezien. En zo is het maar net.

Het begint allemaal als een typische Amerikaanse indie, te midden van trailer trash aan de rand van een indianenreservaat op de grens van Amerika en Canada. Ray wordt op een ochtend wakker om te ontdekken dat haar echtgenoot er met het spaargeld vandoor is. Niks aan de hand houdt ze de kinderen voor. Maar zo eenvoudig is het allemaal niet. Kommer en kwel is het daar, en dan is het nog winter ook.

Voor regisseur Courtney Hunt is dat niet genoeg. Ze besluit haar hoofdpersoon op de proef te stellen om uit te vinden hoever je eigenlijk kunt gaan voor een dak boven je hoofd, uit idealisme, of gewoon omdat je in de tang zit. Voor ze het weet smokkelt Ray illegale immigranten uit Canada over de bevroren Saint Lawrence-rivier de VS in en speelt ze een kat-en-muisspelletje met de grenspolitie .

Frozen River is zowel sociaal geëngageerd drama als thriller. De film is sterk dankzij de centrale rol van Melissa Leo, een actrice die mooi is van verweerdheid. Het alledaagse realisme dat zij uitstraalt, wordt versterkt door de aandacht voor details van regisseur Courtney Hunt. Frozen River berust op zorgvuldig onderzoek, het is op ware verhalen gebaseerd. Zo krijgt de Rio Grande, de grensrivier tussen Mexico en de VS die het toneel was van talloze westerns waarin werd gesmokkeld, er in het verstilde idioom van Frozen River een bevroren spiegelbeeld van de Amerikaanse droom bij.

    • Dana Linssen