Menselijke kloon met normale genen

Hester van Santen

Het Amerikaans biotechnologiebedrijf Advanced Cell Technology (ACT) heeft negentien gekloonde menselijke embryo’s gemaakt. De embryo’s zijn zeer jong: ze zijn acht tot zestien cellen groot. De Amerikanen maken met een omvangrijke genetische analyse aannemelijk dat de genen van de klonen werken als die van een normaal embryo.

Het is de eerste keer dat van menselijke klonen de genactiviteit zo uitgebreid is getest. De studie verscheen maandag online in het tijdschrift Cloning and Stem Cells. Vorig jaar maakte het Amerikaanse bedrijf Stemagen al een eerste bewezen kloon (eveneens een jong embryo) van een volwassen mens. Dat feit kreeg wereldwijd nauwelijks aandacht.

Na het kloonschandaal rond de Zuid-Koreaanse wetenschapper Woo Suk Hwang in 2005 is het optimisme over medische toepassingen van gekloonde embryo’s grotendeels verdwenen. Hwang uitte de valse claim dat hij uit zulke embryo’s stamcellen had gemaakt.

Het bedrijf ACT wist uit de geproduceerde embryo’s evenmin stamcellen te winnen. Desondanks illustreren de studies van ACT en Stemagen dat er vooruitgang wordt geboekt bij het maken van menselijke gekloonde embryo’s. In Nederland is klonen verboden. Diverse kloondeskundigen benadrukken dat de embryo’s van ACT niet ouder werden dan enkele dagen. Zij denken dat kweek en analysetechniek verder moeten verbeteren. Uit gekloonde embryo’s kunnen in theorie stamcellijnen gemaakt worden waarvan het DNA bij voorbaat bekend is.

    • Hester van Santen