Meisje vermist, zaak na 83 jaar heropend

De Britse politie heeft het onderzoek heropend in een vermissingszaak uit 1926, nadat een achterneef een familiegeheim heeft onthuld.

De vermissing van het destijds 16-jarigr meisje veroorzaakte een ophef en een spanning binnen haar familie die doen denken aan de bestseller Mannen die vrouwen haten van Stieg Larsson.

Emma Alice Smith, op deze familiefoto op de achterste rij uiterst links, verdween toen zij fietste van haar huis in Sussex naar een nabijgelegen treinstation.Nooit is uitgevonden wat er met haar is gebeurd. Haar vader wees speculaties dat zij zou zijn weggelopen van de hand. Hij was kapot van haar verdwijning en heeft op zijn graf een gedenkplaat aan haar laten aanbrengen.

Een achterneef, David Wright, maakte gisteren bekend dat hij de politie heeft verteld dat de familie een in de jaren vijftig gedane bekentenis heeft verzwegen. „Sinds mijn vroegste jeugd heb ik geweten van de verdwijning”, zegt Wright (46) „Ik ken geen details, omdat mijn moeder heeft moeten zweren dat wat zij wist voor zich zou houden. Haar tante Lily heeft haar verteld dat een heer, op zijn sterfbed in 1952 of 1953, heeft bekend haar zuster te hebben gedood.” Wright zegt dat zijn moeder hierover heeft gezwegen tot de dood van die tante Lily, in 1995. „Het is een kleine gemeenschap en dit soort beschuldigingen kan schandalen veroorzaken.” Hijzelf stapte in december 2007 naar de politie. Deze maand hoorde hij dat het onderzoek wordt heropend. Een politiewoordvoerder: „We gaan niet in meren dreggen. Als we in actie komen is het op basis van specifieke, gedetailleerde informatie. We kijken op twee of drie plekken.”