Marsrobot hapert

rotterdam, 5 feb. - Het Mars-robotwagentje Spirit loopt op zijn laatste benen. Zijn toestand is `ernstig, maar stabiel`, zeggen onderzoekers van het Jet Propulsion Laboratory. Op 25 januari reageerde de Spirit niet op een commando om te rijden. Twee dagen later leek hij gedesoriënteerd, een camera kon de juiste positie van de zon niet vinden. Het vermoeden is dat de versnellingsmeters van de Spirit beginnen af te wijken. Al eerder bleek de Spirit informatie niet correct op te slaan, zodat die verloren ging toen de energievoorziening werd uitgeschakeld. Misschien is de Spirit tijdelijk ontregeld door kosmische straling, aldus de NASA. Afgelopen zaterdag heeft de Spirit weer een stukje gereden, maar hij liep vast op een rotsblok. De Spirit landde op 3 januari 2004 op Mars en bleef veel langer functioneel dan was verwacht.