Kleine exoplaneet raast rond ster

Rotterdam, 5 febr. - De Franse Corot-satelliet heeft bij een verre ster de kleinste exoplaneet tot nu toe ontwaard. De planeet, Corot- Exo-7b gedoopt, is ruim twee maal zo klein als onze aarde en beweegt iedere twintig uur één keer rond de ster. De planeet staat dichtbij de ster: de temperatuur is er tussen de 1.000 en 1.500 graden Celsius. Veel te hoog voor het ontstaan van leven dus. Tot nu toe zijn ongeveer 330 exoplaneten ontdekt, het merendeel minstens zo groot als Jupiter en dicht rond de moederster bewegend. Slechts een handvol waargenomen exoplaneten is zo klein als Mars, Venus, de aarde en Mercurius, omdat kleine planeten nu eenmaal het minst opvallen. De Corot-satelliet ontdekte de kleine, rotsachtige planeet doordat die op zijn baan en vanuit de Corot gezien vóór de ster langs passeert en zo steeds wat sterlicht blokkeert. De satelliet is speciaal ontworpen om exoplaneten te detecteren.