Jonge Belgische renner in Qatar in slaap overleden

Het peloton gisteren tijdens de vierde etappe in de Ronde van Qatar, tegen een billboard ter promotie van toerisme in het oliestaatje. Foto AFP Cyclists race past an advertisement during the fourth stage of the Tour of Qatar from the old souk of Doha to the northern city of al-Shamal on February 4, 2009. Britain's Mark Cavendish, who rides for the Columbia team, won his first race of the season after he pulled ahead of a small group of riders in the final metres of the 141km stage to secure victory ahead of Germany's Heinrich Haussler. AFP PHOTO/KARIM JAAFAR AFP

De jonge Belgische profwielrenner Frederiek Nolf is afgelopen nacht in zijn slaap overleden. De 21-jarige renner uit Kuurne, die fietste voor het continental-team Topsport Vlaanderen-Mercator, werd vandaag dood aangetroffen in zijn hotelkamer in Qatar. Nolf nam daar deel aan de Ronde van Qatar.

Zijn ploeg heeft zich onmiddellijk uit de ronde teruggetrokken. Ook de renners van het team die meedoen aan de Ster van Besseges verlaten de wedstrijd en keren terug naar België.

„We zijn helemaal van de kaart door dit nieuws”, reageerde teammanager Christophe Sercu. „Gisteravond was er nog helemaal niets aan de hand. Frederiek zat bij het avondeten aan tafel met zijn ploegmakkers en ging daarna met de rest van het team slapen. Toen sportdirecteur Jean-Pierre Heynderickx deze ochtend de renners ging wekken stelde men het nieuws vast. Blijkbaar is Frederiek in zijn slaap overleden. Zijn kamergenoot Kristof Goddaert had helemaal niets gemerkt.”

Er waren vooraf geen signalen dat het niet goed zou gaan met de renner die volgende week dinsdag zijn 22ste verjaardag zou vieren. „Frederiek heeft gisteravond helemaal niet geklaagd. Ook de meest recente medische testen die we bij hem uitvoerden lieten niets verontrustends zien en ook de eerdere medische testen brachten echt niets bijzonders aan het licht. Onze ploegarts, Nancy Kerstens, was tot gisteren nog bij de renners en ook haar is helemaal niets opgevallen. Zijn overlijden komt dan ook totaal onverwachts.”

Wedstrijddirecteur Eddy Merckx liet weten dat de vijfde etappe van de ronde wordt geneutraliseerd. „De renners zullen de rit in gesloten groep afwerken.”

Nolf reed sinds 2008 voor Topsport Vlaanderen. Hij maakte vorig jaar de overstap van de amateurploeg Beveren 2000. Hij was vorig seizoen een van de jongste neo-profs. Hij zag zichzelf als een ‘allrounder’. Hij had een voorliefde voor de eendagsklassiekers. In zijn eerste jaar als prof wist hij geen overwinning te boeken.

In het verleden werd het peloton eerder opgeschrikt door een nachtelijk overlijden van een renner. In 2003 gebeurde dat in de Ronde van Duitsland met de Fransman Fabrice Salanson. Na onderzoek bleek dat de 23-jarige renner was getroffen door een hartaanval.

In de Ronde van Qatar won de Brit Mark Cavendish gisteren de vierde etappe. Hij versloeg in Madinat Al Shamal in de sprint de Duitser Heinrich Haussler en de Belg Tom Boonen, die de leiderstrui behield. Het peloton was in de slotfase van de rit uiteengevallen. De eerste groep telde bijna twintig renners. Onder anderen de Nederlanders Tom Stamsnijder en Steven de Jongh waren betrokken bij valpartijen. Beiden bereikten wel de finish. (ANP, Belga)