InBev had beter kunnen wachten

De overname van Anheuser Busch door InBev heeft iets van zijn Schwung verloren. De Belgische bierbrouwer betaalde vorig jaar 62 miljard dollar voor de producent van het Amerikaanse biermerk Budweiser, inclusief schulden. Sindsdien zijn de markten, zelfs die voor defensieve sectoren als bier, in mineur. Op een symbolisch moment verloor Budweiser afgelopen weekeinde voor het eerst in tien jaar zijn kroon als hoogst gewaardeerde Super Bowl-adverteerder. Maar beleggers moeten zich – nog – niet al te veel zorgen maken dat de problemen uit de hand zullen lopen.

Nadat de transactie tussen InBev en Anheuser in augustus tot stand kwam, is de wereld erg veranderd. De Belgische brouwer had zijn plannen voor het opnemen van een krediet van 45 miljard dollar en het binnenhalen van 9,8 miljard dollar aan extra aandelenkapitaal nog niet bekendgemaakt, of de markten voor bedrijfsfinanciering droogden op. Erger nog: met de opkomende markten waarop InBev heer en meester was, zoals Azië en Zuid-Amerika, waarvan lang was gedacht dat ze immuun waren voor de crisisproblemen van het Westen, ging het abrupt bergafwaarts.

Gelukkig zijn de kapitaalmarkten nu weer aan het ontdooien. InBev behaalde een klein succesje door deze maand voor 7,5 miljard dollar aan obligaties uit te geven. Maar de economische toestand zou nog wel eens erger kunnen worden. Hoewel de bieromzet redelijk stabiel is, voorspelt de dalende groei van het bruto binnenlands product in veel landen weinig goeds. Het IMF halveerde deze week zijn vooruitzichten voor de Aziatische groei, terwijl brouwer SABMiller, oudgediende in ontwikkelingslanden, meldde dat de volumes het afgelopen kwartaal met 1 procent zijn gedaald.

Intussen kampt InBev nog steeds met een berg schulden. Zo’n 13 miljard dollar moet in november zijn afbetaald of geherfinancierd – idealiter door de verkoop van niet tot de kernactiviteiten behorende bezittingen. De Koreaanse activiteiten van InBev zouden naar verluidt zo’n 2,5 miljard dollar of meer kunnen opleveren. Verder kunnen de themaparken en de verpakkingsdivisie van Budweiser gezamenlijk 4 miljard dollar binnenbrengen, op basis van waarderingen van soortgelijke bedrijven. Maar ‘natuurlijke’ gegadigden – zoals private-equityfirma’s – zijn nog steeds met verlof. Inbev moet wellicht een ‘Plan B’ uit de kast halen.

Niettemin zou InBev, zelfs als de vraag naar zijn bezittingen vóór volgend jaar niet aantrekt, een acuut gebrek aan geld moeten kunnen voorkomen. De notoir zuinige brouwer is wellicht in staat zijn bezuinigingen van naar verwachting 1,5 miljard dollar sneller door te voeren. Zijn kerndivisie moet dit jaar een vrije kasstroom van 2 miljard dollar kunnen verwezenlijken, en de banken zijn – tot nu toe – bereid gebleken dergelijke debiteuren het voordeel van de twijfel te gunnen. Daardoor zijn brouwers relatief beter af dan bijvoorbeeld autoproducenten. Maar de overname van Anheuser Busch door InBev heeft nu wel duidelijk de smaak van een transactie die op het hoogtepunt van de markt tot stand is gekomen.

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaaruit Londen: www.breakingviews.com

    • John Foley