Het Raket-gevoel

De geur van gebakken spek kan je zomaar van het ene op het andere moment ontvoeren naar de spekpannenkoeken die je vader altijd bakte op zaterdag. Lik aan het frambozenrode topje van een Raket, en patsboem, daar sta je als achtjarige te bibberen in het zwembad, het pas gehaalde A-diploma als embleem op je zwembroek genaaid.

We hebben het over troosteten deze week, voedsel waar je vanbinnen een beetje blij van wordt. Mits je geen al te nare jeugd hebt gehad, scoren geuren en smaken die je kent van vroeger daarbij vaak hoog. Ze geven een gevoel van geborgenheid. Zo kookte ik dinsdag, in de strijd tegen mijn dreigende winterdepressie, groentesoep met balletjes, vermicelli én vetoogjes, precies zoals mijn oma deed. Terwijl ik dit schrijf eet ik een kommetje. En het werkt.

Niettemin geen groentesoeprecept vandaag; immers alleen scorend op het melancholische vlak – en dan nog slechts op het mijne – en niet op dat andere aspect van troosteten: je moet er behalve blij, ook lekker verzadigd van raken. Een beetje troostgerecht is dus rijk aan koolhydraten en vetten. Aardappelpuree, da’s een goed voorbeeld. Aardappelpuree is warm, zacht, boterig, zalvend en aangenaam saai. Precies wat de culidokter voorschrijft.

Fish pie voor 4 personen:

anderhalve kilo kruimige aardappels

100 gram koude roomboter

1 ui, gesnipperd

2 winterwortels, in kleine blokjes

1 laurierblaadje

2 eetlepels witte bloem

400 ml hete melk

1 kleine gerookte makreel

250 g koolvis of heek

125 g gruyère, geraspt

100 g gekookte mosselen

150 g diepvries tuinerwten

citroensap

een handvol (platte) peterselie, fijngehakt

verder: lage ovenschaal, dun ingevet met boter

Schil de aardappels en kook ze gaar. Smelt een derde van de boter in een pan met dikke bodem en fruit hierin zachtjes de ui, wortel en het laurierblad. Strooi de bloem erover, roer, en laat het mengsel zachtjes 2 minuten garen. Voeg al roerend, scheutje voor scheutje, de melk toe. Blijf stevig roeren tot een mooie saus ontstaat en laat deze 10 minuten zachtjes pruttelen. Verwarm de oven voor op 190 graden. Pulk het visvlees uit de makreel en verdeel het in vlokken. Snijd de verse vis in dobbelstenen. Stamp de gare aardappels samen met de resterende boter tot een puree. Roer er de helft van de geraspte gruyère door en maak op smaak met zout en versgemalen peper. Schep de twee soorten vis, mosselen, (bevroren) tuinerwten en de peterselie door de saus. Proef en maak op smaak met zout, peper en citroensap. Spreid de visragout uit over de bodem van de ovenschaal. Bedek met een dikke laag aardappelpuree. Bestrooi met de rest van de geraspte kaas. Bak de fish pie 40 minuten in de oven.

Janneke Vreugdenhil

Post jouw effectiefste troostrecepten op nrcnext.nl/koken. Op nrc.tv maakt Janneke spaghetti aglio olio.

    • Janneke Vreugdenhil