Gezochte nazi-arts Heim zou dood zijn

De van oorlogsmisdaden verdachte nazi Aribert Heim is al in 1992 in Kairo overleden. Dat verklaart zijn zoon tegenover de Duitse televisiezender ZDF, die aanvullend bewijs vond.

Het hotel Qasr el-Medina in Kairo was volgens zijn zoon de laatste verblijfplaats van Aribert Heim. Foto AFP TO GO WITH AFP STORY "Germany-Austria-history-WWII-crime-Heim,OBIT" BY Simon Sturdee A man walks past the abandoned hotel lobby on February 5, 2009, of the long-gone Egyptian Kasr el-Medina where most wanted Nazi, concentration camp doctor Aribert Heim, known to locals as Tarek Hussein Farid used to live in. Aribert Heim, a former Austrian doctor, also known as "Dr. Death", who is wanted for killing and torturing hundreds of victims in the concentration camps of Sachsenhausen, Buchenwald and Mauthausen with his horrific medical experiments, reportedly died in 1992 in Cairo after disappearing from public view some 44 years ago today. AFP PHOTO/CRIS BOURONCLE schuilplaats ondergedoken nazi AFP

Een van de meest gezochte nazimisdadigers uit de Tweede Wereldoorlog, Aribert Heim – van wie werd aangenomen dat hij nog leefde – zou ruim zestien jaar geleden in Kairo zijn gestorven. Hij stond bekend als ‘Doktor Tod’. Het nieuws van Heims veronderstelde dood wordt vandaag gebracht door de Duitse publieke omroep ZDF en het Amerikaanse dagblad The New York Times, die gezamenlijk journalistiek onderzoek naar Heim hebben gedaan. ZDF zendt de documentaire vanavond uit.

Zijn bericht van overlijden wordt vooralsnog in twijfel getrokken door het Simon Wiesenthal Centrum in Jeruzalem, een mensenrechtenorganisatie die zich hoofdzakelijk bezighoudt met onderzoek naar de massamoord op joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. „Er is geen lijk en er zijn geen DNA-tests”, luidde de reactie van Efraim Zuroff, directeur van het centrum.

Niettemin wordt de berichtgeving van ZDF en The New York Times, beide gezaghebbende media, vandaag in Duitsland serieus genomen. Er zouden „meer dan honderd documenten” zijn waaruit onder andere blijkt dat Heim jarenlang in de Egyptische hoofdstad Kairo woonde, zich daar tot de islam bekeerde en de naam Tarek Farid Hussein aannam.

Het is de ZDF en de New York Times kennelijk gelukt een akte van overlijden op naam van deze Hussein in handen te krijgen. Het document, met registratienummer 213 van het medische district Gamaleya, laat zien dat Tarek Farid Hussein op 10 augustus 1992 aan darmkanker is gestorven.

Aribert Ferdinand Heim, in 1914 in Oostenrijk geboren, was arts en fanatiek nazi toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Hij was lid van Adolf Hitlers Waffen SS en werd tewerkgesteld als kamparts in de concentratiekampen Sachsenhausen, Buchenwald en Maut- hausen.

Heim heeft volgens getuigenissen van overlevenden van de Holocaust eigenhandig honderden joden omgebracht, door ze injecties met benzine en fenol in het hart toe te dienen of ze uit verveling, sadisme of anderszins organen te ontnemen. Zijn beruchte handelwijze bezorgde hem de bijnaam ‘Dr. Tod’, dokter Dood.

In 1945 werd Heim door de Amerikanen geïnterneerd. Zijn rol als kamparts werd echter onderschat en korte tijd later kon hij zich in Friedberg vestigen, in de West-Duitse deelstaat Hessen, waar hij als arts in een ziekenhuis werkte. In 1954 was Aribert Heim een drukbezochte gynaecoloog in Baden-Baden. Pas in 1961 werd er een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd. Een jaar later was hij schijnbaar van de aardbodem verdwenen. Heim was ondergedoken en gevlucht.

Volgens zijn zoon Rüdiger zou Heim via Frankrijk, Spanje en Marokko naar Egypte zijn gereisd. Het geld voor zijn levensonderhoud zou hij van zijn zuster hebben ontvangen, die de huur van een huis in Berlijn inde dat eigendom van haar broer was. Rüdiger Heim zegt dat hij zijn vader tussen 1975 en 1992 diverse keren heeft ontmoet en gesproken, en erbij was toen hij stierf.

De twee media hebben veel details boven water gekregen over Aribert Heim en zijn alter ego Tarek Farid Hussein. Ze hebben een kopie van zijn paspoort, rekeningafschriften, persoonlijke brieven en zelfs een testament, waarin Heim zijn grondstuk plus woning in Berlijn vermaakt.

Directeur Efraim Zuroff van het Simon Wiesenthal Centrum is nog niet overtuigd. „Veel van de betrokkenen hebben er baat bij om de vervolging van Heim tot een einde te brengen. En de zoon zei zes maanden geleden nog tegen Bild am Sonntag dat hij niet wist of zijn vader nog leefde.” Ook het overlijdenscertificaat heeft voor Zuroff weinig waarde. „Zoiets koop je in Egypte voor tien dollar bij een corrupte ambtenaar.” Zuroff gaat alle bewijzen bestuderen. „Deze zaak is voor ons nog niet gesloten.” Mocht Heim toch dood blijken, zou dat voor Zuroff een grote ontgoocheling zijn, omdat de nazi-arts nooit is veroordeeld.

    • Joost van der Vaart