Frankrijk negeert homo-uitspraak Hof

De autoriteiten in het oosten van Frankrijk hebben een vrouwenpaar opnieuw het recht op adoptie geweigerd, ondanks een veroordeling door het Europese Hof van de Rechten van de Mens wegens discriminatie.

Ruim een jaar geleden oordeelde het hof in Straatsburg dat het provinciebestuur in de Franse Jura zich bij het afwijzen van een adoptieaanvraag door hetzelfde paar, dat een homoseksuele relatie heeft, ten onrechte had laten leiden door overwegingen over seksuele geaardheid van beide vrouwen.

Deze uitspraak werd destijds in Frankrijk ontvangen als een doorbraak voor de adoptiemogelijkheden voor gelijkslachtige stellen, een onderwerp dat nog altijd sterk omstreden is in het Franse publieke debat. Officieel moet de adoptieaanvraag ook niet door het paar, maar door een van beiden aangevraagd worden.

In het geval van het betrokken stel in de Jura was dat een intussen 47-jarige lerares, die in 1998 de eerste procedures begon om voor adoptie in aanmerking te komen. Na de uitspraak van het Europese hof doorliepen zij en haar partner, een 44-jarige schoolpsychologe, opnieuw alle testen en procedures. Daarbij werd het paar, dat achttien jaar samenwoont, door psychologen en sociale instellingen positief beoordeeld om hun sociale leven, openheid en educatieve vermogens.

Maar nu blijkt dat de jurisprudentie én de positieve adviezen voor hen opnieuw niet voldoende waren om voor adoptie in aanmerking te komen. De rechtse provinciepresident Jean Raquin (72) oordeelde eind januari dat de rol van de schoolpsychologe, die hij als „derde” aanmerkt, onduidelijk is en dat de vrouwen „niet helemaal dezelfde” opvattingen hebben over de gewenste leeftijd van het adoptiekind.