Europarlement wil 80 procent minder CO

STRAATSBURG. De strijd tegen broeikasgas CO2 moet fors worden opgevoerd, adviseert het Europees Parlement. De uitstoot moet in 2050 zelfs 80 procent lager zijn in vergelijking met 1990, stelde een ruime meerderheid gisteren. De huidige EU-afspraken gaan nog uit van 20 procent minder CO2-uitstoot in 2020. Het rapport doet bijna tweehonderd aanbevelingen, zoals het rijden met kleinere auto`s. Mensen zouden ook gratis controle van hun huizen op isolatie moeten krijgen. Allerlei energiebesparende technieken zouden goedkoper moeten. Het rapport bevatte aanvankelijk ook een oproep om minder vlees te eten. Dat zou heel wat broeikasgassen voorkomen uit bijvoorbeeld runderen en voor de teelt van veevoer. Onder druk van vooral christen-democraten is die oproep geschrapt, net als de suggestie voor etiketten op vleesproducten over hun milieuschade.