‘Eldorado’ is een bijna perfecte film

Eldorado. Regie: Bouli Lanners. Met: Bouli Lanners, Fabrice Adde.

Yvan, een dikke handelaar in tweedehandsauto’s, vindt bij thuiskomst een inbreker onder zijn bed. Hij biedt Elie, een junkie, een lift aan naar de Franse grens, ook om met zichzelf in het reine te komen. Onderweg raakt het duo in bizarre situaties verzeild, onder meer bij een helderziende die auto’s verzamelt waarmee voetgangers zijn doodgereden.

Eldorado toont Waals België als land van onbegrensde mogelijkheden, bewoond door eenzame excentriekelingen. De reizigers groeien naar elkaar toe, lijken te veranderen. Maar de hilarisch-absurde sfeer verandert in melancholie en berusting: tijd valt niet terug te draaien, mensen laten zich niet redden en vriendschap gaat maar tot zover. Zoals elke zoektocht naar het mythische Eldorado eindigt de reis in teleurstelling.

Eldorado is in zijn bedrieglijke eenvoud bijna perfect: een bitterzoet sprookje. Met 81 minuten duurt geen scène langer dan nodig: Lanners vestigt zich definitief als filmauteur.

Coen van zwol

    • Coen van Zwol