Een diva voor Europa

Voor politieke headhunters was het Europees Parlement in Straatsburg altijd een lastige klus. Het parlement stond te boek als gedrocht zonder macht en de geachte volksvertegenwoordigers namen het met de moraal niet al te nauw: wel presentiegeld opstrijken, maar niet present zijn. Het hielp ook niet dat voormalig pornoster Dolly Buster eens een gooi deed naar een zetel.

Voor een ambitieuze politicus was Straatsburg een straf. Politieke partijen gebruikten het parlement wel voor de outplacement van afgebladderde subtoppers. De Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker muntte er ooit een slogan voor: Hast du noch ’n Opa, schick Ihn nach Europa.

Daar komt verandering in. Straatsburg is niet meer per definitie een carrièrerisico. Camiel Eurlings (CDA) maakte in het parlement furore door zich als groentje op het heikele dossier Turkije te storten en voordat hij er erg in had mocht hij in Nederland als minister de files te lijf. Eerder liep Maxime Verhagen al stage in het parlement. CDA en VVD sturen dit jaar met Wim van de Camp en Hans van Baalen twee doorgewinterde parlementariërs als lijsttrekker in de ring. De PvdA koos na een interne verkiezingsrace voor Europarlementariër Thijs Berman.

De Franse UMP van president Sarkozy heeft niemand minder dan Michel Barnier tot lijsttrekker benoemd. De campagne van Barnier, voormalig eurocommissaris en nu minister van Landbouw, is al in volle gang. Met twitter en blog (michelbarnier.eu) werft hij à la Obama voor zichzelf.

Toch speelt Straatsburg nog steeds een rol in het betere outplacementtraject. De UMP stuurt nóg een minister. Rachida Dati, de minister van Justitie, die in januari internationale faam verwierf door vijf dagen na de bevalling van een dochter al weer op haar werk te verschijnen.

Dati’s Europese kandidatuur geldt in politiek Parijs als een klassiek geval van wegpromoveren. Sarkozy was het beu dat Dati met onhandig optreden en een veelbesproken privéleven te veel aandacht opeiste.

De Franse president bewees met de benoeming niet alleen zichzelf, maar ook Europa een dienst. De juriste heeft talent en pit en ze verhoogt het glamourgehalte van het EP met factor 30. De eerbiedwaardige Financial Times bracht de benoeming van de ravissante Française alvast paginabreed op de voorpagina. Mét foto.

Sarkozy herschreef zo het adagium van Juncker: hast du noch ’ne Diva, schick Ihr nach Europa.

Michel Kerres

    • Michel Kerres