Crucell maakt voor de eerste keer winst

Biotechnologiebedrijf Crucell heeft voor het eerst in zijn vijftienjarige historie winst gemaakt. Het bedrijf wist een verlies van 42,9 miljoen euro in 2007 om te buigen naar een winst van 14,6 miljoen euro in 2008.

Het Leidse biotechnologiebedrijf Crucell, dat vaccins produceert, verwacht dat het de stijgende lijn het komende jaar zal kunnen vasthouden. De vooruitzichten zijn goed, zegt topman Ronald Brus. „De economische situatie in de wereld gaat toch voor een groot deel voorbij aan onze branche. Wij verkopen onze vaccins voor redelijk kleine bedragen, maar het gaat wel om heel grote aantallen. Vorig jaar verkochten wij meer dan 100 miljoen vaccins, en wij hebben ook nog een grote order van Unicef gekregen.”

De winstmakers van Crucell zijn niet de producten die het zelf ontwikkelt, maar vooral de vaccins die het door overnames in handen heeft gekregen. Onder leiding van Brus koos Crucell in 2005 voor een strategie waarbij het een aantal kleine vaccinproducenten overnam. Zo kreeg het middelen in handen die al op de markt waren en die dus al inkomsten voor het bedrijf genereerden. Dit dekte ook de risico’s af van de experimentele producten waaraan Crucell werkte. „Die strategie lijkt nu geslaagd”, constateert Brus tevreden.

De eigen experimentele vaccins, die Crucell maakt met zijn gepatenteerde Per.C6-technologie, zijn nog altijd niet op de markt. Maar dat wil volgens Brus niet zeggen dat er geen belangstelling voor is. „Ons vaccin tegen hondsdolheid zit nu in fase 2 van het onderzoek.” Crucell heeft van de Amerikaanse controle-instantie FDA toestemming gekregen het product versneld te ontwikkelen.

Daarnaast heeft Crucell zijn technologie voor vaccinproductie al meer dan zeventig keer in licentie gegeven aan anderen. „Ook dat blijft stijgende”, aldus Brus.

Vorige maand voerde Crucell vriendschappelijke gesprekken over een overname met de Amerikaanse farmaceut Wyeth, waarmee Crucell al langer samenwerkt. Maar de gesprekken werden voortijdig beëindigd omdat Wyeth zelf werd overgenomen door branchegenoot Pfizer. Sindsdien speculeren analisten en journalisten druk over andere kandidaten die Crucell zouden willen overnemen.

Brus wil niet ingaan op geruchten. Toch zal hij in de komende periode moeten besluiten of hij zijn bedrijf door een andere geneesmiddelenfabrikant laat inlijven of dat Crucell nog even zelfstandig verder gaat. Hij lijkt niet al te haastig een beslissing te willen nemen. „We hebben nu bewezen dat wij het in ons eentje hartstikke goed doen, en de vooruitzichten blijven alleen maar goed.”

    • Sander Voormolen