Boze acteur Bale is nu hit op internet

Filmster Christian Bale heeft ongewild een monsterhit op internet gescoord met een stiekem opgenomen tirade op de set van de film Terminator Salvation. Vorige week postte iemand de gênante schreeuwpartij op internet. Bale, doorgebroken in American Psycho en nu vooral bekend als Batman, gaat hysterisch tekeer tegen cameraman Shane Hurlbut, die amateuristisch door zijn blikveld loopt tijdens de opname van een scène. Het aantal ‘fucks’ valt nauwelijks te tellen.

Bale was in juli vorig jaar al negatief in het nieuws toen hij in Londen een paar uur op een politiebureau doorbracht omdat zijn moeder en zuster aangifte hadden gedaan van mishandeling in een hotelkamer na de première van The Dark Knight. Rond diezelfde tijd werd de schreeuwpartij opgenomen. Crewleden, acteurs en producer van Terminator Salvation, die in mei in première gaat, buitelen nu over elkaar heen om het incident te bagatelliseren als „een slechte dag” of „een non-event”.

Intussen zijn internetters met het fragment aan de haal gegaan. Wie op YouTube ‘Christian Bale’ intypt, stuit op talloze muzikale bewerkingen met een ‘what the fuck’ rappende Bale, niet zelden met beelden uit American Psycho, waarin hij een seriemoordenaar speelt. Eén zo’n remix, van Revolucian, heeft zelfs hitpotentieel.

De krant LA Times voorspelt dat het incident de loopbaan van de veelgevraagde acteur zal schaden: Oscars kan hij voorlopig op zijn buik schrijven. Hollywood houdt traditioneel niet van arrogante ruziemakers, zo bewijzen de talloze Oscars die aan de neus van legendes als Richard Burton of Marlon Brando voorbij gingen.

Filmster Russell Crowe greep door een poëtische scheldpartij tegen een Britse producer („Je moeder baadt in geitenmelk en heeft de stem van een Franse hoer”) waarschijnlijk naast de Oscar voor A Beautiful Mind in 2002; zijn boksfilm Cinderella Man flopte. In 2005 had ook hij een andere schandaalhit op internet: camerabeelden van Crowe die een receptionist in Manhattan bekogelt met het telefoontoestel.

Het incident kan ook het succes van kaskraker Terminator Salvation schaden, het vierde deel uit de reeks mens-versus-robotsfilms. Christian Bale speelt daarin de hoofdrol van post-apocalyptisch verzetsleider John Connor.

Beluister het fragment en een remix op nrc.nl/kunst