AZ blijft na moeizame zege op kampioenskoers

AZ heeft gisteravond met een moeizame overwinning op Roda JC (1-0) de koppositie in de eredivisie verder verstevigd. De ploeg van Van Gaal had aan één doelpunt van topscorer El Hamdaoui genoeg voor de zeventiende zege van het seizoen.

AZ speelde in het eigen DSB Stadion verre van groots, maar voetbalde wel als een kampioenselftal. Met name de verdediging van de Alkmaarse club is dit seizoen bijna niet te passeren. AZ hield gisteren voor de tiende keer op rij in een competitieduel achterin de nul.

In aanvallend opzicht stelde AZ grote delen van de wedstrijd teleur. De spitsen Dembélé en El Hamdaoui kregen weinig opgelegde kansen. Maar in de 76ste minuut slaagde de Belgische international er dan toch in om zijn Marokkaanse collega vrij te spelen. El Hamdaoui maakte zijn zeventiende doelpunt van het seizoen.

FC Twente mag zich sinds gisteren de belangrijkste uitdager van koploper AZ noemen. De club uit Enschede klom naar de tweede positie op de ranglijst door een eenvoudige zege op een teleurstellend NAC (4-1). FC Twente heeft negen punten minder dan de lijstaanvoerder. Ajax zakte door het gelijkspel van dinsdagavond tegen Heracles (2-2) naar een derde plaats met elf punten achterstand op de koploper.

FC Twente kwam via Arnautovic in de 23ste minuut op voorsprong. Wisgerhof zorgde acht minuten later voor 2-0. De vervanger van de naar Ajax vertrokken Wielaert scoorde na een hoekschop van Janssen. Elia maakte na een uur 3-0, waarna Idabdelhay een aanval van NAC met een treffer bekroonde. Invaller Denneboom bepaalde de eindstand op 4-1.

Feyenoord won gisteren de stadsderby in de eigen Kuip met 1-0 van Sparta. Een doelpunt van Biseswar was voldoende voor de zesde competitiezege van de Stadionclub. Feyenoord pakte voor de eerste keer na de winterstop drie punten. Sparta wacht nu al meer dan een jaar op de eerste uitzege in de eredivisie.