Zelfs teletekst ziet de winnende treffer van Suárez

Ajax2Heracles2

Ruststand 0-2. 12. Van den Bergh 0-1, 31. Schulmeister 0-2, 70. Sulejmani 1-2, 72. Suárez 2-2 (pen). Scheidsrechter: Van Boekel. Toeschouwers: 46.355.

Coach Marco van Basten richtte zijn woede op vierde official Mario Diks. Keeperstrainer Carlo l’Ami was zo razend dat hij in bedwang gehouden moest worden. Aanvaller Luis Suárez trapte uit frustratie keihard tegen een deur in de catacomben van de Arena. De woede was groot bij unlucky Ajax toen scheidsrechter Pol van Boekel een zuiver doelpunt van de Amsterdamse voetbalclub ver in de blessuretijd afkeurde. Ajax bleef daardoor in de thuiswedstrijd tegen Heracles steken op 2-2 en verspeelde opnieuw twee kostbare punten. Het geloof in de landstitel is verdwenen. Wat rest is nog een klein beetje hoop.

De hoofdpersoon van een hectische voetbalavond in de Amsterdam Arena was wederom Suárez. De Uruguayaanse international kreeg aan het begin van het competitieduel een aantal opgelegde kansen om de wedstrijd open te breken. Maar oog in oog met de Duitse doelman Martin Pieckenhagen faalde de spits hopeloos. „Ik houd dat op een gebrek aan vertrouwen”, stelde Suárez na afloop. „Ik had een aantal wedstrijden achter elkaar niet gescoord. Dat zit toch onbewust in je hoofd.”

De frustratie sloeg toe bij de technische staf, de spelers en de supporters van Ajax toen Heracles via doelpunten van Ricky van den Bergh en Vojtech Schulmeister na ruim een half uur spelen op een2-0 voorsprong kwam. Tijdens de rust probeerde een boze Van Basten zijn ploeg weer in het gareel te krijgen. De Ajacieden begrepen de harde woorden van de coach en zetten onder leiding van Suárez en gesteund door het publiek een inhaalrace in.

Ajax wilde de opgelopen achterstand misschien wel te graag en te snel wegwerken. De Argentijnse spits Darío Cvitanich kreeg vlak na rust een goede kans, maar daarna viel de thuisploeg opnieuw ver terug. Twintig minuten voor tijd bracht Miralem Sulejmani dan toch de hoop aan Amsterdamse zijde terug. Na een prachtige steekbal van invaller Siem de Jong schoot de Servische international de bal in het doel.

Nog geen twee minuten later was het opnieuw De Jong die aan de basis stond van de gelijkmaker. De aanvallende middenvelder dook op in het strafschopgebied en werd met de bal aan zijn voeten gevloerd door Pieckenhagen. Achteraf bleek de voetballer van Ajax bij die val zijn sleutelbeen te hebben gebroken. Suárez schoot de toegekende strafschop via de hand van de Heracles-doelman in de linkerbovenhoek: 2-2.

Alles leek er daarna op dat Heracles zou bezwijken tijdens een slotoffensief van de ontketende ploeg van Ajax. De spelers van Van Basten creëerden kans op kans maar Sulejmani, Suárez en Jeffrey Sarpong kregen de bal maar niet in het doel. Van Basten stond bijna hopeloos gebarend langs de lijn. Alsof de voormalige spits van Ajax van een afstandje de bal met zijn handen eigenhandig in het doel wilde dirigeren. En in de 93ste minuut leek dat nog te lukken ook.

Invaller Leonardo rukte aan de linkerkant op en schoot hard op het doel van Pieckenhagen. De keeper tikte de bal voor de klaarstaande Suárez, die eenvoudig scoorde. De Arena ontplofte bijna. Even dacht Suárez dat hij alsnog de held van de avond was. „Ik zag de scheidsrechter naar de middenstip wijzen en liep juichend weg.” Zelfs teletekstpagina 818 meldde een 3-2-voorsprong voor Ajax. De verbazing was groot toen Van Boekel het doelpunt wegens buitenspel afkeurde. De arbiter gaf achteraf zijn fout toe.

De verbijstering sloeg bij Ajax direct om in woede. Suárez kon zijn ogen niet geloven toen de grensrechter opeens met zijn vlag omhoog stond. „Ik kon wel doodgaan toen ik zag dat de scheidsrechter het doelpunt toch afkeurde. Dit was echt ongelooflijk. Het was gewoon een zuiver doelpunt. Ik snap niet dat iemand daar buitenspel in kan zien”, zei Suárez na afloop. „Ik weet niet wat er dit seizoen allemaal gebeurt. In de uitwedstrijd tegen Feyenoord (2-2, red.) werden we ook benadeeld. En dan nu weer dit. We hebben alles gegeven om terug te komen. En dan wordt het doelpunt in de laatste minuut afgekeurd. Dat doet pijn. Ik voel me belazerd. Maar ik kan er beter niets over zeggen. Anders word ik nog geschorst ook.”

Leonardo, die net als Suárez juichend over het veld had gerend, noemde de actie van de arbiter „wel raar”. „Volgens mij was duidelijk te zien dat Suárez achter mij stond toen ik schoot”, zei de Braziliaan, die in de zomer vrijwel zeker naar Panathinaikos vertrekt, de club van trainer Henk ten Cate. Leonardo: „Ik hoef alleen nog een handtekening te zetten.”

Van Basten noemde de beslissing van Van Boekel „te gek voor woorden”. „Die grensrechter kwam in een keer uit de hoek getoverd met buitenspel. Onterecht. Ik wist dat tien seconden na de goal. Dan kan de vierde official dat ook weten? We moeten nog maar eens overwegen of het niet eerlijker is in dat soort gevallen televisiebeelden te gebruiken. Frappant is dat het steeds Ajax is dat er ‘bescheten’ vanaf komt”, stelde een woedende Van Basten, die doelde op rode kaarten van Evander Sno, Dario Cvitanich en Jan Vertonghen in de afgelopen weken.

Vertonghen vatte de wedstrijd als volgt samen: „De eerste helft van ons was dramatisch, maar als die grensrechter goed kijkt heeft niemand het daar nog over. We zijn absoluut bestolen.”

Ajax zag in Van Boekel maar wat graag de zondebok, maar de woede naar de scheidsrechter kwam toch ook deels voort uit de frustratie over het eigen falen.

    • Koen Greven