Wielrenner Boonen niet vervolgd en ritwinnaar in Qatar

TURNHOUT/DOHA, 4 febr. - Fietsend in de Ronde van Qatar hoorde Tom Boonen gisteren dat hij zich in België niet voor de rechtbank hoeft te verantwoorden voor het bezit en gebruik van cocaïne. De opluchting was groot, de renner van Quickstep won meteen de derde etappe. Boonen, die de sprint van een groep van ongeveer twintig renners won voor de Italiaan Danilo Napolitano en de Belg Jurgen Roelandts, kreeg ook de leiderstrui in handen. De raadkamer van de rechtbank in Turnhout had namelijk dinsdagochtend bepaald dat Boonen weliswaar schuldig is aan bezit en gebruik van cocaïne, maar niet verder vervolgd wordt. De 28-jarige renner werd vorig jaar mei bij een controle buiten de wedstrijden om betrapt op gebruik van cocaïne en xtc. Boonen riskeerde een celstraf van maximaal vijf jaar en een boete tussen de 1.000 en 100.000 euro. De raadkamer schortte de straf van Boonen formeel voor drie jaar op, hetgeen betekent dat hij niet voor de rechter hoeft te verschijnen. Voorwaarde is wel dat hij zich in deze periode onthoudt van drugsgebruik. Het Belgische Openbaar Ministerie heeft nog tien dagen de tijd in beroep te gaan tegen het besluit.