Wereldtitels bij super-G voor Cuche en Vonn

De Amerikaanse Lyndsey Vonn snelt op de Bellevardehelling van Val d?Isère naar haar eerste wereldtitel op de super-G. (Foto Reuters) Tourists watch from a chairlift as Lindsey Vonn skis to a gold medal in the women's Super G race at the Alpine Skiing World Championships in the French resort of Val d'Isere February 3, 2009. REUTERS/Stefano Rellandini (FRANCE) REUTERS

De Zwitserse skiër Didier Cuche heeft vanmorgen de wereldtitel op het onderdeel super-G gewonnen. Hij bleef in de race op de zonovergoten Bellevardehelling in Val d’Isère de Italiaan Peter Fill en de Noor Aksel Lund Svindal voor. De Amerikaanse skiester Lindsey Vonn werd gisteren bij de vrouwen wereldkampioen op de super-G.

De 34-jarige Cuche behoort al jaren tot de wereldtop, met veel overwinningen op de afdaling (tweemaal in Kitzbühel) en de super-G. In 1998 won hij op de super-G de zilveren medaille op de Winterspelen in Nagano achter de legendarische Hermann Maier. De 36-jarige Oostenrijker en drievoudig wereldkampioen stond vanmorgen ook aan de start op de beroemde piste van Val d’Isère. Maar hij leed te veel onder een zware verkoudheid en moest genoegen nemen met de zestiende plaats.

Cuche was 0,99 seconden sneller dan Fill en 1,02 seconden sneller dan Svindal. Opvallende afwezige was de Kroaat Ivica Kostelic. De leider in de stand van de wereldbeker algemeen kampt met rugproblemen. De wereldkampioen op de slalom van 2003 kan waarschijnlijk maandag ook niet meedoen aan de supercombinatie. Hij hoopt op 15 februari, de laatste dag van de WK, zijn opwachting te kunnen maken op de slalom.

De Amerikaanse Lindsey Vonn zette gisteren met overtuiging de eerste stap naar de recordboeken. Ze werd op de openingsdag van de WK kampioen op de super-G. Vonn wil als eerste vrouw op een WK op alle disciplines op het erepodium komen. Vonn zorgde voor het eerste Amerikaanse succes bij een WK bij de vrouwen sinds Hilary Lindh in 1997, die de titel veroverde op de afdaling. Ze won in een tijd van 1.20,73. De Française Marie Marchand-Arvier behaalde met 1.21,07 verrassend zilver.

De 24-jarige Vonn toonde in de aanloop naar de WK al een grootse vorm. Ze behaalde haar derde zege in vijf dagen. Vrijdag won ze in Garmisch-Partenkirchen de wereldbekerwedstrijd op de slalom en zondag op de super-G.