Vrijgelaten gijzelaar kritisch over Uribe

Een Colombiaanse oud-gouverneur heeft gisteren na zijn vrijlating door de guerrillabeweging FARC gezegd dat president Álvaro Uribe „niets” gedaan heeft voor zijn vrijheid en die van andere gijzelaars.

Alan Jara (51) werd ruim 7,5 jaar geleden door de FARC ontvoerd. Gisteren was hij de vijfde gijzelaar binnen een week die door de van oorsprong marxistische strijdgroep werd overgedragen aan een missie van het Internationale Rode Kruis. Enkele uren nadat hij met een Braziliaanse legerhelikopter uit de Colombiaanse jungle was opgepikt, gaf Jara een persconferentie. Hij stelde dat „het conflict in dit land president Uribe goed uitkomt en het lijkt erop dat het de FARC – en dit is de perversiteit – het waardeert dat Uribe aan de macht is.”

Jara zei dat Uribe’s militaire aanpak van de FARC de guerrillabeweging niet verzwakt heeft en alleen onderhandelingen het conflict kunnen beëindigen. De FARC houdt nu nog circa twee dozijn ‘politieke’ gijzelaars vast die ze wil ruilen voor honderden gevangen medestrijders. De regering weigert dat volgens Jara ten onrechte: „Ik voel met heel mijn hart, dat Uribe niets voor onze vrijheid gedaan heeft.” Jara kreeg hierop applaus uit de zaal, waar zich veel familieleden van gijzelaars bevonden.

Na zijn persconferentie ontmoetten Jara en zijn familie president Uribe in hun huis in Villavicencio. Na afloop van dit gesprek werd Uribe gevraagd naar Jara’s uitlatingen. Hij zei dat hij de dialoog met de FARC altijd gaande heeft gehouden. „Wat we nu willen is dat Alan Jara van zijn vrijheid geniet. Dat hij zegt wat hij wil, en dat de regering dit respecteert. Dat we hem omringen met vertrouwen, met genegenheid.”