Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

Netwerk. Interview met de Duitse parlementariër Hermann Scheer, grondlegger van het succesvolle beleid t.a.v. zonne- en windenergie in Duitsland. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova/Den Haag Vandaag. Verslag van het Irak-debat in de Tweede Kamer, met commentaar daarop van voormalig VVD-leider Frits Bolkestein. En een reportage uit Groot-Brittannië, dat van de EU-landen het zwaarst getroffen lijkt te worden door de financiële crisis. Ned.2, 22.15-22.50u.

documentaire

Liebesgrüße nach Moskau: Radio Freies Europa und der Kalte Krieg. Documentaire, gemaakt uit authentiek archiefmateriaal, over het door de CIA gefinancierde radiostation dat vanaf 1950 uitzendingen verzorgde voor luisteraars achter het IJzeren Gordijn. Radio Free Europe was één van de vele middelen in de Amerikaanse ideologische strijd tegen het communisme. Arte, 21.00-22.25u.

Farah Diba – Die Kaiserin und ich. Documentaire over Farah Diba, die in 1959 trouwde met de toenmalige sjah van Perzië en twintig jaar later moest vluchten toen ayatollah Khomeiny in Iran zijn islamitische staat vestigde. De film is gemaakt door de Iraanse Nahid Sarvestani. Zij was actief in het studentenverzet tijdens de regering van de sjah en later ook in het verzet tegen Khomeiny. In 1980 vluchtte ze naar Zweden. De film is een ontmoeting tussen twee vrouwen die in de grond tegenstanders zijn. Gaandeweg krijgen ze ook sympathie voor elkaar. ARD, 23.30-1.00u.

VPRO’s Import: Bruiden van Allah. Documentaire over Palestijnse vrouwen die vastzitten in een Israëlische gevangenis omdat ze bij terroristische aanslagen betrokken waren. Eén vrouw probeerde een zelfmoordactie uit te voeren, de andere twee – allebei moeders – hielpen bij aanslagen. De Israëlische documentairemaakster Natalie Assouline filmde twee jaar van heel dichtbij het leven van deze vrouwen in de gevangenis en onderzocht hun motieven. Ned.2, 23.35-0.35u.

Praatprogramma

Boven het maaiveld. Harry Starren, directeur van Opleidingsinstituut De Baak, praat met Sjoerd Slagter, voorzitter van de VO-Raad, de organisatie van schoolleiders in het voortgezet onderwijs. Het Gesprek, 17.00-17.45u.

De wereld draait door. Gasten: Erik van Looy, presentator van de succesvolle Vlaamse tv-quiz De slimste mens ter wereld, en oud-tennisser Richard Krajicek, die komt uitleggen waarom Rafael Nadal de nummer 1 van de wereld is. Ned.3, 19.30-20.20u.

Pauw & Witteman. Gasten: Ruud Koornstra, oprichter van Tendris, een stimuleringsmaatschappij voor duurzame producten, en Jan Dries Groenendijk, die lang in Kenia woonde en het boek Geheimen van de Maasai schreef. Ned.1, 23.00-23.55u.

informatief

Goudzoekers. Martijn Kieft, Chris Vijn en Hans de Geus gaan op zoek naar de betekenis van economische ontwikkelingen voor het leven van alledag. Vandaag over het verschijnsel dat we liever véél kopen (en weer snel weggooien) voor weinig geld dan dat we meer betalen voor duurzame spullen. Ned.2, 19.25-19.55u.

Profiel: Dirk Scheringa. Portret van Dirk Scheringa, bekend verstrekker van goedkope leningen. Een ex-politieagent die van amateurboekhouder uitgroeide tot ‘CEO of the year’ en tot nummer 97 op de Quote 500 van rijkste Nederlanders, met een eigen museum, een eigen voetbalclub en dito stadion. Ned.2, 22.50-23.35u.

cultuur

Opium. Programma over kunst, cultuur en media. Vandaag praat presentator Cornald Maas met Paul de Leeuw over zijn dubbelrol in de actiekomedie Spion van Oranje. En met zanger Huub van der Lubbe van popgroep De Dijk over zijn eerste solovoorstelling Alleen. Ned.2, 21.25-22.00u.

amusement

New tricks. Start van de vierde reeks van deze Britse politieserie over een team dat zich buigt over onopgeloste misdaden. Jack komt eindelijk achter de identiteit van de moordenaar van zijn vrouw en zet alles op alles om het hem betaald te zetten. Maar dan krijgt hij een ongeluk en belandt in het ziekenhuis. BBC 1, 21.00-22.00u.

sport

Studio Sport voetbal. Samenvattingen van de eredivisiewedstrijden FC Twente-NAC, AZ-Roda JC, Feyenoord-Sparta, FC Utrecht-De Graafschap en FC Groningen-NEC. Ned.3, 22.30-23.30u.