Voetbalclubs Roda JC en Fortuna willen fuseren

De Limburgse voetbalclubs Roda JC en Fortuna Sittard willen samen verder in een nieuw op te richten fusieclub. Die speelt vanaf augustus in de eredivisie of eerste divisie, al naar gelang de prestaties van Roda JC dit seizoen. Thuisbasis wordt het Parkstad Limburg Stadion in Kerkrade. In Sittard, waar plannen bestaan voor een topsportcomplex, zal worden gewerkt aan de ontwikkeling van talent.

Een stuurgroep met daarin onder anderen Sef Vergoossen (voormalig coach van PSV en Roda JC), marketingdeskundige Frank van den Wall Bake en Peter Vogelzang (chef de mission Zomerspelen 2004) adviseerde een dag eerder positief over een fusie. De besturen van beide clubs willen dat advies overnemen. De Stichting Roda JC vraagt bedenktijd voordat ze een definitief besluit neemt.

De fusieclub is zeer omstreden bij de harde kern van beide clubs. Uitspraken over een samengaan leidden in het verleden tot bedreigingen, vernielingen en rellen. Roda JC-voorzitter Servé Kuijer stapte in december vorig jaar op nadat zijn gezin mikpunt dreigde te worden van boze supporters. De politie in Zuid-Limburg is in de hoogste staat van paraatheid. Roda trainde gisteren niet zoals gebruikelijk op Kaalheide, maar in het beter te beveiligen Parkstad Limburg Stadion. Fans van Fortuna Sittard reageerden woedend op het nieuws. De website Fortunahome.com roept supporters op hun onvrede kenbaar te maken.

Beide voetbalclubs hebben een rijke geschiedenis: Fortuna ’54 was de eerste profclub van Nederland, Rapid JC uit Kerkrade was in 1956 kampioen van Nederland. De twee verenigingen lijken de aansluiting met de landelijke subtop definitief te hebben verloren. Roda JC staat op twee na laatste in de eredivisie. De club is nog wel in de race voor de beker. Fortuna Sittard staat vijftiende in de eerste divisie, maar bovenaan in de vierde periode. De twee verenigingen kampen met grote financiële problemen. Fortuna dreigde op korte termijn de KNVB-licentie te verliezen.