Verhitte sfeer rond Limburgse clubs

Het nieuws over een mogelijke fusie tussen de Limburgse voetbalclubs Roda JC en Fortuna Sittard, heeft gisteren geleid tot demonstraties waarbij de gemoederen zowel in Kerkrade als in Sittard hoog opliepen.

De politie arresteerde gisteravond in Kerkrade een Roda-fan gearresteerd die een zelfgemaakt projectiel bij zich had. Dat gebeurde tijdens een demonstratie van aanhangers van Roda JC bij het stadion van de Limburgse eredivisionist, aldus de politie.

Tussen de veertig en vijftig fans protesteerden tegen de fusieplannen van de besturen van Roda JC en Fortuna Sittard. Ze plaatsten waxinelichtjes in de vorm van de letters ‘RIP’ voor de hoofdingang van het stadion. Vervolgens trokken ze naar het oude stadion Kaalheide, waar een jeugdwedstrijd werd gespeeld. De sfeer dreigde grimmig te worden, tot de politie verscheen en de fans vertrokken.

Op de Markt in Sittard staken zeventig Fortuna-fans vuurwerk af en ze scandeerden leuzen. Vervolgens trokken ze naar het Fortuna-stadion, waar ook vuurwerk werd afgestoken. Rond negen uur keerde de rust in Kerkrade en Sittard weer.

Gisteren werd bekend dat een stuurgroep met onder anderen voormalig Roda JC-trainer Sef Vergoossen positief adviseert over een fusie. De besturen van beide clubs willen dat advies nu overnemen.

De fusie is volgens de stuurgroep nodig omdat zowel Roda als Fortuna een nijpend tekort heeft aan geld en afstevent op forse verliezen. Er zijn al extra inkomsten nodig om het lopende seizoen te kunnen afmaken.

De Stichting Roda JC, een van de twee organen die de clubcultuur bewaakt, stelt echter dat er nog geen besluit is. „En ik laat me ook niet onder druk zetten”, zei voorzitter Hubert van Kan. „Het is geen besluit dat je even zomaar neemt. Nogmaals voor alle duidelijkheid: er is geen akkoord, ook niet informeel.”

Roda-fans vestigden hun hoop op de stichting. „We hopen dat ze aan onze kant staat”, zei voorzitter Ludo Gulpen. „Wij gaan zeker proberen de club juridisch aan te pakken. We willen bewijzen dat er wanbeleid is gevoerd.”