Van de ene baan naar de andere

Chipfabrikant NXP helpt z’n ontslagen werknemers met trainingen om nieuw werk te vinden.

„Werknemers moeten wel concessies doen.”

Illustratie Floor de Goede Goede, Floor de

„Ik kijk elke dag of er nieuwe vacatures zijn, maar er is gewoon niks.” Licht wanhopig kijkt een medewerkster van chipmaker NXP de kring rond. Acht van haar collega's knikken gelaten. Maar de trainer stelt zich strijdlustig op. „Het lukt je wel. Je hebt toch al een aantal dingen lopen?”

„Helemaal niet. Ik ben al vier maanden bezig en ik word gewoon niet uitgenodigd.”

Of ze na een afwijzing wel belt om te vragen waarom ze niet is uitgenodigd, wil de trainster weten.

Fel: „Wat schiet ik daar nou mee op. Ik kan het wel raden: ze vinden me te oud.”

Net als veel andere grote bedrijven, zoals vrachtwagenfabrikant DAF en staalconcern Corus, heeft NXP een eigen mobiliteitscentrum, met een eigen naam, NXT Job, en een eigen gebouw. In dat gebouw, aan de uiterste rand van het NXP-terrein in Nijmegen, wordt een paar dagen per week in kleine groepjes geoefend op sollicitatiegesprekken, cv’s schrijven en andere presentatietechnieken. Alles om de boventallige NXP’ers aan een nieuwe baan te helpen.

En dat valt nog niet mee. Zelfs voor de veelal hogeropgeleide NXP-techneuten die door de laatste reorganisatie op straat komen te staan, liggen de banen niet meer voor het oprapen.

De situatie op de arbeidsmarkt is razendsnel veranderd, merkt Ellen van Bommel, coördinator van NXT Job. Amper een jaar geleden had NXP nog driehonderd vacatures. Nu moeten door de malaise op de chipmarkt op korte termijn 265 mensen vertrekken en er gaan in 2010 nog eens zes- tot zevenhonderd arbeidsplaatsen verloren.

Bij de eerdere reorganisaties kon het bedrijf verreweg de meeste boventallige werknemers aan ander werk helpen. „We haalden wel eens 100 procent”, aldus Van Bommel. Maar zo’n droomscenario is door de gevolgen van de kredietcrisis inmiddels ondenkbaar.

NXP heeft de ambities dan ook moeten bijstellen. Van Bommel: „In september, toen we de eerste ontslagaankondiging deden, gingen we ervan uit dat we 90 procent van de mensen aan ander werk zouden kunnen helpen. Ik ben bang dat we dat nu niet gaan halen.”

In november 2008 kregen de 265 boventallige werknemers van de chipfabrikant officieel ontslag aangezegd. In het sociaal plan werd afgesproken dat het bedrijf hen gedurende zes maanden begeleidt in de zoektocht naar ander werk.

NXP heeft hiervoor de hulp ingeroepen van loopbaanadviseurs van het UWV Werkbedrijf en Randstad HR Solutions.

„In het begin hebben we er nog aan gedacht om aan te haken bij een van de regionale centra”, zegt Van Bommel. „Maar we hebben besloten ons eigen centrum te openen. Vooral vanwege de bereikbaarheid en toegankelijkheid.

„Een groot deel van de ontslagen mensen werkt nog een paar maanden door. Voor hen is het heel handig dat ze op het terrein van NXP terecht kunnen voor begeleiding.”

Voor alle boventallige NXP’ers ligt een strak scenario klaar: eerst een voorlichtingsbijeenkomst over de mogelijkheden van het mobiliteitscentrum, daarna een persoonlijk gesprek met iemand van NXT Job. „In die gesprekken proberen we helder te krijgen wat iemands profiel is”, zegt Van Bommel. „Vervolgens bieden we verschillende trainingen aan en zoeken wij naar passende vacatures.”

Voor dat laatste onderdeel is een belangrijke taak weggelegd voor de adviseurs van Randstad en UWV: zij moeten in hun netwerk op zoek naar vacatures. „Er is nog wel werk voor de groep NXP’ers die nu boventallig is”, zegt Marianne Uijtendaal, rayonmanager van Randstad HR Solutions die sinds een paar weken kantoor houdt in het gebouw van NXT Job. „Maar we moeten goed zoeken om de vacatures boven water te krijgen. En mensen moeten concessies doen. Een half jaar geleden kon je een baan om de hoek vinden tegen een goed salaris, nu moeten mensen nadenken over een baan met meer reistijd en minder salaris.”

Tot nu toe heeft het mobiliteitscentrum 22 ontslagen NXP’ers aan een nieuwe baan geholpen. „En ik verwacht dat er deze week nog wel een paar bijkomen”, zegt Van Bommel.

Rob Boesten (48) is inmiddels druk aan het oefenen in een van de lokalen van NXT Job. In een zogenoemde elevator pitch moet hij zijn collega’s in een paar minuten duidelijk maken wat hij aan kwaliteit in huis heeft.

Heel leerzaam, noemt Boesten de trainingen. De support-office manager is over een paar maanden officieel werkloos, na 22 jaar bij NXP.

Hij heeft de afgelopen weken al een aantal sollicitatiegesprekken gevoerd, maar er is nog geen zicht op ander werk. „Er zijn erg weinig vacatures in de regio. Bedrijven zijn voorzichtig: ik heb al drie keer meegemaakt dat de vacature halverwege een sollicitatieprocedure werd ingetrokken.”

Op de trainingen van het mobiliteitscentrum leert hij nu hoe hij zich beter kan presenteren. „Vanochtend hebben we met elkaar gesprekken geoefend. Wat zeg je wel en wat zeg je niet? Dat zijn dingen waar ik tot nu toe nooit echt over heb nagedacht.”

    • Patricia Veldhuis