UNRWA: doden niet in, maar bij school

De 43 Palestijnen die op 6 januari bij een Israëlische aanval op het vluchtelingenkamp Jabalya in de Gazastrook werden gedood, bevonden zich niet in een VN-school. Dat zegt Chris Gunness van UNRWA, de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen. De mortiergranaten landden op straat bij de school.

De Israëlische aanval veroorzaakte internationale ophef. De VN hadden hun 23 scholen ter beschikking gesteld voor vluchtelingen. Tijdens de oorlog, waarin 1.300 Palestijnen werden gedood, onder wie honderden burgers, zijn diverse VN-scholen en het VN-hoofdkwartier in Gaza beschoten.

In de school in Jabalya bevonden zich honderden vluchtelingen. De Canadese krant The Globe and Mail reconstrueerde de Israëlische aanval en trok de conclusie dat de Palestijnse doden op straat vielen, niet binnen het schoolterrein. Daar vielen wel gewonden en er was veel schade.

UNRWA zegt dat er verwarring is ontstaan over de precieze gebeurtenissen. De VN-organisatie OCHA heeft volgens de UNRWA-woordvoerder het bericht verspreid dat de 43 doden in de school vielen. Aanvankelijk zei OCHA dat Israëlische granaten dichtbij de school waren geland, later stelde de VN-organisatie dat ze op de school waren geland. Gunness: „UNRWA heeft zoiets nooit gezegd, er valt voor ons dus niets te herroepen. Er bevonden zich geen Hamas-strijders in de school, de 43 doden vielen buiten de school.”

Over de details bestond vanaf het begin onduidelijkheid, omdat ook het Israëlische leger verschillende versies presenteerde. Eerst meldde dat dat zich in de school strijders van Hamas verscholen, die de vluchtelingen „op cynische wijze” als menselijk schild gebruikten en op het Israëlische leger schoten. Het leger gaf zelfs twee namen vrij van omgekomen Hamas-militanten. Er werden videobeelden verspreid, die uit 2007 bleken te stammen. UNRWA ontkende dat zich Hamas-strijders in de school bevonden en zei dat de VN door de beschuldiging ten onrechte verdacht werden gemaakt. Daarop trok het leger die versie in en meldde het dat de school van nabij was geschoten.