Troost der koolhydraten

Het valt niet mee, februari. Daarom kietelen we onszelf een beetje met extra koolhydraten en vetten. Ik weet niet of het bij jou ook werkt, maar ik vind iets buitengewoon troostrijks uitgaan van de geur van verse kaneelbroodjes. Zouden er in kaneel soms stiekem oppeppende stofjes zitten? Een zwangere vriendin vertelde me dat kaneel schadelijk is voor ongeboren baby’s – zij durft niet eens meer een stukje appeltaart te eten – maar of het ook bevorderlijk is voor geluk, harmonie, sereniteit en meer van zulke begerenswaardige gemoedstoestanden tijdens de volwassenheid?

Nou ja, als het de kaneel niet is, dan is het wel het feel good-aroma van pasgebakken broodjes. En de zachte, kleffe zoetheid wanneer je er in eentje bijt natuurlijk. Onderstaand recept is een door mij aangepaste versie uit De Kunst van het Bakken (uitgeverij Terra), een van de weinige echt goeie, vertaalde boeken over bakken. Wie liever zachte dan knapperige kaneelbroodjes heeft, moet ze direct uit de oven even afdekken met een schone theedoek.

Voor 8 kaneelbroodjes

1/2 eetlepel gedroogde gist

600 ml warm water

1 kilo bloem + een handje extra om te bestuiven

150 gram blonde (lichtbruine) basterdsuiker

1 afgestreken eetlepel zout

ongeveer 2 eetlepels mais- of zonnebloemolie

1 eetlepel kaneel

Los de gist in een grote kom op in het warme water. Roer hier, handje voor handje, en met een houten lepel de helft van de bloem door. Blijf daarna nog een minuut lang voortdurend roeren, steeds in dezelfde richting. Dek af met een schone theedoek en laat 2 uur rusten. Roer de bloempap opnieuw door, strooi er 50 gram basterdsuiker en het zout over en meng. Voeg nu de rest van de bloem, steeds een handvol, toe en blijf roeren tot dat niet meer gaat. Bestuif het werkvlak met bloem en kneed hierop het deeg een minuut of 8 a 10 verder, tot het elastisch en mooi glanzend is. Vet een kom in met een theelepel olie en leg de deegbal erin. Dek af met plastic folie en laat anderhalf uur rijzen, of tot het in volume is verdubbeld. Bestuif het werkblad opnieuw met bloem en druk het deeg hierop plat, tot een vierkant van 30 x 30 cm. Wrijf het deeg dun in met olie. Meng de rest van de basterdsuiker met de kaneel en strooi dit er in een dikke laag over. Rol het deeg op, en snijd de rol in 8 plakken. Vet een bakplaat in met olie en verspreid hierop de kaneelbroodjes. Bedek met plastic folie en laat nogmaals 30 minuten rijzen. Verwarm de oven voor op 200 graden. Bak de broodjes in 35-40 minuten goudbruin en gaar. Laat ze – eventueel onder een doek – ietsje afkoelen op een rooster, maar eet ze beslist nog warm.

Janneke Vreugdenhil

Post jouw effectiefste troostrecepten op www.nrcnext.nl/koken. Op nrc.tv maakt Janneke spaghetti aglio olio.

    • Janneke Vreugdenhil