Topman Iberia: fusie met BA is op handen

British Airways en het Spaanse Iberia staan op het punt te fuseren. Dit heeft de topman van Iberia, Fernando Conte, gisteren gezegd. Conte verwacht in maart een akkoord. Spaarbank Caja Madrid, de grootste aandeelhouder in Iberia, bevestigt dit.

„Ik ben ervan overtuigd dat we er samen uitkomen”, zei Conte tijdens een bijeenkomst van Oneworld, een alliantie van tien maatschappijen waaronder BA en Iberia. De twee praten sinds juli vorig jaar over het vormen van één bedrijf, maar konden hun meningsverschillen nog niet overbruggen. BA maakte de situatie in december extra ingewikkeld toen het bekendmaakte het Australische Qantas bij de fusie te willen betrekken – Iberia voelde daar niets voor. De bespreking tussen BA en Qantas liepen al snel dood, waarna de Britten zich weer helemaal richtten op Iberia.

Miguel Blesa, bestuursvoorzitter van Caja Madrid, eigenaar van 23 procent van de aandelen van Iberia, zei gisteren dat er nog enkele obstakels zijn, zoals de locatie van het hoofdkantoor en de aandelenverhouding. In juli 2008 ging BA ervan uit dat het, als grootste fusiepartner, 65 procent zou krijgen en Iberia 35 procent. Maar door de devaluatie van het pond is de marktkapitalisatie van Iberia boven die van BA uitgekomen.

Een fusie van BA en Iberia is cruciaal voor Oneworld. Als het niet doorgaat, gaat Iberia op zoek naar een andere partner, omdat het zich te klein acht om de concurrentieslag te kunnen overleven. Lufthansa, dat deel uitmaakt van de concurrerende Star Alliance, wordt dan mogelijk de nieuwe eigenaar van Iberia, dat Oneworld dan de rug zou toekeren.

Voor Oneworld is verder van belang of de VS hun fiat geven aan een joint venture van BA, American Airlines en Iberia voor trans-Atlantisch verkeer. Eerdere pogingen mislukten, omdat de drie bedrijven geen landingsrechten wilden opgeven op Heathrow.

Air France-KLM en Delta Airlines – uit Skyteam, de derde alliantie – kregen in 2008 wel toestemming voor zo’n joint venture, waarmee ze een groot concurrentievoordeel behaalden.

    • Lolke van der Heide