Tjeerd Posthuma is onbeschaamd bezig

Zelden heb ik een leerling zo onbeschaamd de onderwijsproblematiek zien afschuiven op iedereen behalve zichzelf als Tjeerd Posthuma (nrc.next, 2 februari). Ik ben zelf eerstejaarsstudent, maar in mijn eindexamenklas ergerde ik mij al aan scholieren die niets kunnen behalve klagen over het onderwijs. Posthuma doet daar nog vrolijk een schepje bovenop door leraren de schuld te geven van het feit dat hij zijn huiswerk niet af heeft. De juf heeft hem niet gestraft, dus hem kan niets verweten worden. Wanneer leert die jongen dat je voor jezelf op school zit, en niet voor je ouders of je leraren?

Posthuma vindt ook dat leraren meer contact moeten hebben met de ouders. Op de middelbare school moeten kinderen echter zelfstandig worden, en een slecht rapport niet bij moeder op schoot neerleggen, maar op hun eigen bureau, zodat ze misschien iets harder gaan werken. Ga zelf aan het werk of zoek een baan. Maar geef leraren niet de schuld van je eigen luiheid.

    • Eric Faber Utrecht