Ticket-master wil fusie met Live Nation

Twee van de machtigste bedrijven in de muziekindustrie willen samengaan. Kaartjesconcern Ticketmaster en evenementenorganisator Live Nation proberen overeenstemming te bereiken over een fusiebedrijf dat de machtsbalans in de muzieksector kan veranderen.

Beide bedrijven zijn ook op de Nederlandse markt actief. Ticketmaster verkoopt kaartjes voor theaters, bioscoopzalen en vooral concerthallen. Live Nation is het moederbedrijf van Nederlands grootste concertorganisator, Mojo Concerts, met festivals zoals Pinkpop, Lowlands en North Sea Jazz.

Kaartjesverkoper Ticketmaster groeide de laatste jaren vooral op internet en heeft sinds de overname van een ander bedrijf vorig jaar circa tweehonderd artiesten onder contract. Daartoe horen ook bekende en goedverkopende muzikanten zoals Miley Cyrus en Christina Aguilera. Live Nation trok veel aandacht door sterren als Madonna, rapper Jay-Z en rockband U2 binnen te halen. Concertorganisator Live Nation belooft muzikanten meer rendement door de verschillende diensten te combineren. Daarnaast is het bedrijf de afgelopen maanden zelf een kaartverkoopdivisie gestart.

De bedrijven kiezen er nu voor niet te concurreren, maar te fuseren. Hierdoor kan een muziekconcern ontstaan dat de hele muziekindustrie overziet. Het bedrijf, dat Live Nation Ticketmaster moet gaan heten, heeft artiesten onder contract, bezit concertzalen, verkoopt kaartjes en verzorgt de merchandise.

The Wall Street Journal en de New York Post hebben de fusieonderhandelingen vanmorgen gemeld. Volgens de kranten is er nog geen definitieve overeenstemming bereikt, maar kunnen de bestuursleden mogelijk vandaag al over een akkoord stemmen. Het voornaamste obstakel zou de vereiste goedkeuring van mededingingsautoriteiten zijn. Zij moeten ervan overtuigd worden dat kleinere branchegenoten levensvatbaar blijven.