Ter Horst steunt referendum

Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken, PvdA) wil een bindend correctief referendum invoeren. Met zo’n referendum kunnen burgers een besluit van de overheid terugdraaien. Het initiatief komt van PvdA, GroenLinks en D66. Ter Horst zal de kwestie vrijdag voorleggen aan het kabinet. Naast de PvdA zijn ook coalitiegenoot ChristenUnie en de oppositiepartijen SP en PVV voorstanders van een correctief referendum, waarbij de overheid zich aan de uitkomst moet houden. Dat betekent dat een Kamermeerderheid het initiatief steunt. Maar omdat hiervoor een wijziging van de Grondwet noodzakelijk is, is een tweederde meerderheid nodig in de Tweede Kamer. Tot nu toe zijn pogingen om een bindend correctief referendum in te voeren, gesneuveld. In 1999 strandde een poging van het tweede paarse kabinet op de onwil van de VVD in de Eerste Kamer (de ‘Nacht van Wiegel’). (ANP)