Te hoge stroomnota Nijmeegse magneten

Nijmegen. Het Magnetenlaboratorium van de Radboud Universiteit Nijmegen ligt sinds 1 januari stil. De universiteit kan de hoge energienota niet betalen. De rekening valt dit jaar naar verwachting 400.000 euro hoger uit dan in 2008, zo meldt een woordvoerster. Dit jaar moet de universiteit 750.000 euro betalen om de magneet werkend te houden. Het speciale High Field Magnet Laboratory is het enige laboratorium in de wereld waar extreem sterke magneetvelden kunnen worden opgewekt. Dat kost veel energie, waarvoor de universiteit tot vorig jaar een regeling met energieleverancier Continuon had. ”We betaalden het goedkopere tarief voor gebruikers van hoogspanning. Nu Liander de dienst heeft overgenomen van Continuon worden we ineens als gewone klant gezien”, aldus een woordvoerster van de Radboud. De magneet kan nu maar acht weken per jaar aan, in plaats van 52 weken. Liander bevestigt dat het Magnetenlab als gewone klant wordt gezien.