Sanering SAS na zware verliezen

De Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS zal een grote sanering doorvoeren om de economische crisis het hoofd te bieden. Dit heeft het Zweeds-Noors-Deense bedrijf gisteren bekendgemaakt.

SAS leed in het vierde kwartaal een verlies van 2,8 miljard kroon (261 miljoen euro). In het vergelijkbare kwartaal in 2007 was het verlies 596 miljoen kroon.

„Afschuwelijk”, zo omschreef bestuursvoorzitter Mats Jansson de situatie van zijn bedrijf tegenover persbureau Reuters. „2008 zal waarschijnlijk de geschiedenis ingaan als het moeilijkste en meest turbulente jaar dat de luchtvaartsector ooit heeft gekend.”

Om de verliezen te compenseren wil SAS het personeelsbestand terugbrengen van 23.000 naar 14.000. Dat moet vooral gebeuren door dochtermaatschappijen te verkopen, maar er vallen ook 3.000 ontslagen. Vorige week stootte SAS al haar belang van 80 procent in het verlieslijdende Spaanse Spanair af, voor 1 euro.

Het bedrijf gaat verder snijden in zijn routes en in de vloot. Van de 200 routes verdwijnen er 75, vooral naar bestemmingen in Zuid-Europa. 16 van de 155 vliegtuigen blijven voorlopig aan de grond.

SAS, dat het al jaren moeilijk heeft, zegt dringend 6 miljard kroon (560 miljoen euro) aan kapitaal nodig te hebben om te kunnen voortbestaan. Het bedrijf wil hiervoor een claimemissie uitgeven en zegt de steun te hebben gekregen van de Zweedse familie Wallenberg, de grootaandeelhouder.

Ook de drie Scandinavische regeringen, die samen 50 procent van de aandelen van SAS in handen hebben, steunen het plan.