Ruim vijftig burgers in Sri Lanka gedood

Bij de strijd om het laatste territorium van de Tamil Tijgers in Sri Lanka zijn gisteren zeker 52 burgers gedood. Een ziekenhuis in het oorlogsgebied is vandaag getroffen door clusterbommen. Dat hebben de Verenigde Naties vandaag gezegd.

De burgerslachtoffers vielen ook binnen de ‘veilige zone’, die de regering buiten schot zou houden. Volgens een legerwoordvoerder leggen de Tamil Tijgers de ontwapende lijken van hun strijders in bevolkte gebieden om de indruk te wekken dat het om burgerslachtoffers gaat. De verklaringen van het Sri Lankese leger zijn niet verifieerbaar, omdat de regering geen onafhankelijke journalisten toelaat tot oorlogsgebieden. De rebellen waren niet bereikbaar voor commentaar.

Het ziekenhuis in het dorp Puthukkudiyiruppu was de afgelopen dagen al vier keer met artillerie beschoten. Daarbij zijn volgens het Internationale Rode Kruis zeker twaalf patiënten gedood. Lokale artsen vermoeden dat het vuur van beide partijen afkomstig was. De VN verklaarden vandaag dat het ziekenhuis ook door luchtaanvallen is getroffen, wat zou duiden op de luchtmacht van de regering, omdat de luchtmacht van de Tijgers, bestaande uit enkele kleine, verouderde vliegtuigjes, lijkt uitgeschakeld.

Onbekend is wie vandaag de clusterbommen heeft afgevuurd. De bommen zijn omstreden omdat zij in vele kleine explosieven uiteenvallen die over een groot oppervlak verspreid raken en zo veel onschuldige slachtoffers maken. Een legerwoordvoerder ontkende verantwoordelijkheid en zei dat het leger niet over clusterbommen beschikt.

President Mahinda Rajapaksa zei vandaag in een toespraak ter gelegenheid van Onafhankelijkheidsdag dat de rebellen, die strijden voor een thuisland voor de Tamils, bijna verslagen zijn. Hij riep alle Sri Lankanen die het eiland in de afgelopen 25 jaar ontvlucht zijn op om terug te keren.

De Amerikaanse en Britse ministers van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton en David Miliband hebben in een gezamenlijke verklaring aangedrongen op een tijdelijk staakt-het-vuren. „Beide partijen moeten burgers en gewonden toestaan om het conflictgebied te verlaten en humanitaire organisaties toegang verlenen.” (AP, Reuters, AFP)