'Protectie schaadt mondiale handel'

De Amerikaanse president Barack Obama wil geen expliciete Buy American-clausule in het steunpakket ter waarde van 800 miljard dollar dat het congres voorbereidt. De Senaat verlangt dat bedrijven alleen in aanmerking komen voor staatssteun als ze Amerikaans staal, ijzer en andere materialen gebruiken.

„We kunnen nu niet zo’n protectionistische boodschap verkondigen”, stelde president Obama gisteren in een televisie-interview. „We moeten zorgen dat voornemens in het steunpakket geen handelsoorlog ontketenen.”

Als gevolg van de mondiale economische crisis is de wereldhandel fors gedaald. De Wereldhandelsorganisatie (WTO) verwacht dat het volume van de wereldwijde export dit jaar met 2 procent zal krimpen, vergeleken met vorig jaar.

De voorwaarde om Amerikaanse materialen te gebruiken, kon rekenen op de voorzichtige steun van vicepresident Biden. „Het is in enige mate gerechtvaardigd om een Buy American-clausule te hebben”, meende hij.

De clausule leidde tot bezorgde reacties van handelspartners als de Europese Unie, Canada en Australië. „Je toevlucht nemen tot maatregelen die de markt afsluiten voor buitenlandse ondernemingen is niet het goede antwoord op de huidige situatie”, stelde John Bruton, de ambassadeur van de Europese Unie in de VS.

Eurocommissaris Catherine Ashton (Handel) reageerde positief op de jongste uitspraken van Obama. „Handel is een onderdeel van de oplossing”, aldus de commissaris in een schriftelijke verklaring aan persbureau Reuters. „Ik ben blij met de woorden van de president. Hij realiseert zich – net als wij in Europa – dat wij ons met handel moeten redden uit deze moeilijke economische tijd.”