Philips schrapt 199 banen in Eindhoven

Elektronicabedrijf Philips schrapt 183 banen bij het hoofdkantoor van Philips Lighting in Eindhoven. De maatregel werd vanmorgen aan het personeel bekendgemaakt. Er verdwijnen ook 16 banen bij de Eindhovense afdeling van Lumileds, waar ledlampen gemaakt worden.

Philips maakte vorige week een kwartaalverlies bekend van 1,5 miljard euro. Om kosten te besparen schrapt het bedrijf wereldwijd 6.000 arbeidsplaatsen. Philips wil niet zeggen of er meer reorganisaties in Nederland komen. Eerst moet het personeel ingelicht worden, vindt het bedrijf.

Bij het hoofdkantoor van Lighting, waar 1.450 mensen werken, verdwijnt ruim 12 procent van de functies. Ron van Baden van FNV Bondgenoten denkt dat de ontslagronde bij Philips Lighting niet de laatste zal zijn. „Ik reken op meer aankondigingen. Het is ook kwakkelen bij andere vestigingen van Lighting.”

Lumileds, in 2005 overgenomen, maakt zuinige lampen op basis van ledtechnologie. Dat is volgens Philips de toekomst op het gebied van verlichting. Dat er toch 16 banen verdwijnen, zou liggen aan dubbele functies. Vorig jaar boekte Philips al 232 miljoen euro af op Lumileds.

    • Marc Hijink