Palestijnen erkennen jurisdictie Strafhof

In een stap om onderzoek naar oorlogsmisdrijven tijdens de recente oorlog in de Gazastrook mogelijk te maken heeft de Palestijnse Autoriteit de jurisdictie erkend van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Dat heeft het Hof gisteren bekendgemaakt. Het ICC kan alleen een onderzoek naar misdrijven beginnen op verzoek van een betrokken staat die het Hof heeft erkend of van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

Alleen staten kunnen het Hof erkennen en het is de vraag of de Palestijnse Autoriteit van president Mahmoud Abbas als zodanig geldt. De Israëlische regering – die zelf het Strafhof niet erkent – heeft direct gezegd dat de Palestijnse actie zal falen omdat er geen Palestijnse soevereine staat is. ICC-hoofdaanklager Luis Moreno-Ocampo zei gisteren dat hij de kwestie gaat onderzoeken.

Bij het Israëlische offensief tegen de beschietingen door Hamas in de Gazastrook werden 1.300 Palestijnen gedood, onder wie honderden burgers. Beide partijen beschuldigen elkaar van oorlogsmisdrijven, waaronder gebruik van witte fosfor door Israël en de raketbeschietingen door Hamas.

Ocampo zei dat hij drie vragen moet beantwoorden: of de Palestijnse Autoriteit onder internationaal recht de macht heeft om het Strafhof te erkennen; of misdrijven zijn gepleegd die onder de jurisdictie van het Hof vallen; en of eventuele misdrijven door de partijen zelf worden onderzocht. De Amerikaanse VN-ambassadeur Susan Rice zei vorige week dat Israël moet onderzoeken of zijn leger het internationaal recht heeft geschonden. (AP, Reuters)

Overzicht zaken, documenten Strafhof: nrc.nl/strafhof