‘N-Korea klaar voor rakettest’

Noord-Korea treft voorbereidingen voor een proeflancering van een langeafstandsraket die kan worden voorzien van een kernkop. Dat heeft het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap news gisteren gemeld. Pyongyang heeft het bericht bevestigd noch ontkend. Een anonieme bron bij het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie heeft gezegd dat Amerikaanse en Zuid-Koreaanse inlichtingendiensten recentelijk een Noord-Koreaanse trein hebben waargenomen die een zogeheten Taepodong-2 raket vervoerde. Naar wordt aangenomen zal de raket binnen twee maanden klaar zijn om te worden gelanceerd. Een Taepodong-2 raket heeft een bereik van zesduizend kilometer. Volgens wapenexperts liggen Alaska en het westen van de VS binnen het bereik van de raket. Vrijdag zegde Noord-Korea alle akkoorden met Zuid-Korea op, vanwege de harde opstelling van president Lee ten aanzien van de nucleaire ambities van Pyongyang. (NRC)