Laat je handen wapperen met Bruce Springsteen

cd pop Bruce Springsteen: Working On A Dream cd pop Bruce Springsteen: Working On A Dream * * *

cd pop

Bruce Springsteen: Working On A Dream

(Columbia)

Bruce Springsteen heeft de smaak van optreden met zijn E Street Band weer volop te pakken. Nadat de voorlaatse cd Magic een somber geluid liet horen, staat Working On A Dream in het teken van een hoopvollere blik op heden en toekomst, niet toevallig samenvallend met de komst van Barack Obama. Het al dan niet uitkomen van dromen was altijd een belangrijk thema in Springsteens muziek, maar nu zijn het idealen waar je je schouders onder kunt zetten. Recht je rug en laat de handen wapperen, zingt Springsteen in het titelnummer met doowop-koortjes en fade-out als in een ouderwets popliedje.

De sfeer wisselt van groots en meeslepend in de acht minuten lange westernoperette Outlaw Pete, tot berustend in het aan zijn vorig jaar overleden organist Danny Federici opgedragen The last carnival. De gewone man en vrouw zijn als altijd de helden van Springsteens universum, waar het kassameisje Queen of the supermarket kan worden en waar liefde de ergste ontberingen overwint. Nu hij volgens zijn website vooral ‘popproducties’ wil maken, is het goed om te horen dat hij in Good eye ook nog in de buurt kan komen van rauwe, onversneden blues. Working On A Dream is een degelijke plaat die niet meer zo gepassioneerd één kant op wijst als de jonge Springsteen van Born To Run, maar die past bij een onvermoeibare rocker die dit jaar zijn zestigste verjaardag viert.

JAN VOLLAARD

    • Jan Vollaard