Kouchner beschuldigd van belangenverstrengeling

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Bernard Kouchner is in opspraak geraakt door beschuldigingen van belangenverstrengeling.

Volgens onderzoeksjournalist Pierre Péan vroeg Kouchner sinds 2007 de Franse diplomatie achterstallige betalingen voor persoonlijke diensten te innen in Gabon en Congo-Brazzaville. Peán schrijft dat in het boek ‘Le Monde selon K’, dat vandaag is verschenen.

Kouchner werkte tussen 2002 en 2007 als consultant op het gebied van gezondheidszorg, onder meer voor de staatshoofden Bongo van Gabon en Sassou-Nguesso van Congo. Ook toen was al sprake van belangenverstrengeling, volgens Péan, omdat Kouchner tegelijk subsidies toekende voor gezondheidszorg in Afrika. Hij deed dat als voorzitter van het internationale netwerk Esther, waarin hij door de regering was benoemd.

Kouchner wijst de beschuldigingen af. „Wat is er schokkend aan dat een ex-minister van Gezondheid […] rapporten schrijft die Afrikaanse landen in staat stelt hun gezondheidszorg te verbeteren”, zegt hij op de website van het weekblad Le Nouvel Observateur. Dat een zakenpartner, die hij benoemde tot ambassadeur in Monaco, vanaf die post betalingsherinneringen stuurde, wordt momenteel onderzocht door het ethisch comité van Buitenlandse Zaken.

Kouchner werd eerder beschuldigd van belangenverstrengeling. Zijn echtgenote Christine Ockrent is na zijn aantreden benoemd tot nummer twee van de internationale zender France24. Met Péan heeft hij ruzie over de Franse rol bij de genocide in Rwanda.

De sociaal-democraat Kouchner is boegbeeld van de ouverture van president Sarkozy, die eruit bestaat vertegenwoordigers van andere politieke stromingen in de regering te benoemen. Juist gisteren onthulde de Frans-Antilliaanse ex-topvoetballer Lilian Thuram, dat Sarkozy, die hij eerder een ‘racist’ noemde, ook hem een ministerspost had aangeboden.