Jongen (17) krijgt 20 jaar cel

De rechtbank in Amsterdam heeft Martin M. (22) en Kenneth C. (17) vanochtend beiden veroordeeld tot twintig jaar celstraf voor de moord op een Amsterdamse garagehouder. De straffen zijn veel hoger dan de eis van het Openbaar Ministerie. Tegen M. was zestien jaar geëist en tegen zijn minderjarige neef zes jaar en tbs met dwangverpleging. Zo’n hoge straf voor een minderjarige is volgens de rechtbank uniek.

De twee daders staken de garagehouder mei vorig jaar twintig keer met een mes en bonden hem daarna vast. Het slachtoffer bloedde uiteindelijk dood. Vanwege het gruwelijke karakter vindt de rechtbank dat in deze zaak hoge straffen nodig zijn.

Om diezelfde reden is de minderjarige C. veroordeeld als meerderjarige. Jeugddetentie van maximaal twee jaar of plaatsing in een inrichting voor jongeren volstaat volgens de rechter niet. Ook verwacht de rechtbank dat terbeschikkingstelling niet tot het gewenste resultaat zal leiden door de „ontkennende en bagatelliserende” houding van de verdachte.

Aanleiding voor de moord was een conflict over een gekochte auto. De verdachten hebben altijd ontkend dat zij iets met de moord te maken hebben.