Iran lanceert een zelfgemaakte satelliet

Iran heeft zijn eerste zelfvervaardigde satelliet met een eveneens zelfgeproduceerde raket in een baan om de aarde gebracht. Dat heeft de Iraanse staatstelevisie gisteren gemeld. Of de lancering een succes was, kon niet onmiddellijk van onafhankelijke zijde worden bevestigd. De lancering was onderdeel van de festiviteiten rondom de viering van de dertigste verjaardag van de islamitische revolutie.

„Dit is de zoveelste prestatie van Iraanse wetenschappers die onder sancties moeten werken”, meldde de staatstelevisie. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft drie rondes van sancties afgekondigd om Iran te dwingen te stoppen met het verrijken van uranium. Vorig jaar juli deed Iran een raketproef als reactie op Israëlische dreigementen. Foto’s van de test bleken echter te zijn gemanipuleerd, zodat een mislukte lancering toch een succes leek.

Een woordvoerder van de Amerikaanse regering liet weten de lancering hoe dan ook „ongelukkig” te vinden. Volgens Washington werkt Iran in het geheim aan een nucleair wapenprogramma. De ontwikkeling van lange-afstandsraketten zou daarvan een onderdeel zijn. Iran spreekt de beschuldigingen tegen en zegt dat het nucleaire programma voor energiedoeleinden is.

Volgens de Iraanse analist Rahman Ghahremanpour is het ruimteprogramma onderdeel van de Iraanse wens om zich verder te ontwikkelen als regionale wetenschappelijke macht. „Een machtig land dat niet aanwezig is in de ruimte zal in de toekomst zijn invloed in andere gebieden zien afnemen.”

„Alle belangrijke niet-westerse landen zijn momenteel bezig met ruimteprogramma’s”, zei Ghahremanpour. „Bijvoorbeeld India en China. Waarom Iran niet?”

President Ahmadinejad noemde de lancering een groot succes voor Iran. „Irans aanwezigheid in de ruimte met het doel om monotheïsme, vrede en gerechtigheid te verbreiden, is nu officieel vastgelegd in de geschiedenis.”

    • Thomas Erdbrink