Google Latitude: weet waar je vrienden zijn

Met de mobiele versie van Google Maps 3.0,  is in realtime te bekijken waar andere bellers  zich bevinden. Latitude, zo heet de nieuwe functie die Google aan zijn kaartsoftware heeft toegevoegd, toont waar mobiele bellers zich op de satellietkaart bevinden. Nu veel telefoons beschikken over een ingebouwde GPS-ontvanger, is het eenvoudig om de locatiegegevens ook

Google Latitude

Google LatitudeGoogle Latitude

Met de mobiele versie van Google Maps 3.0,  is in realtime te bekijken waar andere bellers  zich bevinden. Latitude, zo heet de nieuwe functie die Google aan zijn kaartsoftware heeft toegevoegd, toont waar mobiele bellers zich op de satellietkaart bevinden.

Nu veel telefoons beschikken over een ingebouwde GPS-ontvanger, is het eenvoudig om de locatiegegevens ook door te geven naar bevriende  gebruikers. Die zien het Gmail-icoon van de betreffende gebruiker op de kaart van hun eigen mobieltje.

De locatie is van de telefoon is alleen zichtbaar voor diegenen die daarvoor toestemming hebben gekregen. De locatie is desgewenst ook te verbergen, ook voor vrienden, of aan te passen naar een vaste locatie. En om het compleet te maken: wie uitgenodigd wordt om deelgenoot te zijn van andermans locatie (opt-in), hoeft niet zelf prijs te geven waar ie zit.

Het Google Maps-programma is gratis te downloaden, maar voor het gebruik is wel een mobiele internetverbinding nodig.

Locatiegebaseerde diensten (‘LBS’) zijn al een tijd in ontwikkeling. KPN introduceerde een tijd geleden flirtdienst, Olllo, die gebruikt maakte van de locatie van de mobiele beller. Daarbij werd de locatie bepaald op basis van de cel in het mobiele netwerk. Van Olllo werd sinds de oprichting weinig vernomen.

Privacy-opties in Latitude

Privacy-opties in LatitudePrivacy-opties in Latitude

Vaak wordt LBS ontwikkeld in combinatie met commerciële diensten. Denk aan relevante advertenties die je krijgt zodra je door een winkelstraat loopt. LBS-initiatieven komen echter nog niet echt van de grond: de meeste mensen willlen niet ongevraagd lastig gevallen worden door spontane advertenties. Wat Google met geomarketing wil gaan doen, is niet bekend. Het Amerikaanse internetbedrijf houdt zich aan de privacybeginselen van het Amerikaanse Safe Harbor-principe. En volgens de Amerikaanse wet is het niet toegestaan om ongevraagd boodschappen te versturen aan gebruikers.

Wellicht heeft Google Maps betere kansen. Google Maps is wijd verspreid op mobiele telefoons en de nieuwe versie met Latitude is binnenkort beschikbaar voor Windows Mobile, Symbian 60, Blackberry,  iPhone en Google Android.

Maar locatiegebaseerde diensten zijn, ook zonder reclame, privacygevoelig. Wie wil er - buiten de transportsector - nou echt weten waar anderen zich precies bevinden? En wie wil er altijd en overal gevonden worden? En wat zou je doen doen als je twee Latitude-vrienden bij elkaar ziet op de kaart, die zeggen heel ergens anders te zijn?

    • Marc Hijink