Google Android telefoon is nog niet helemaal af

GADGET Google Android G1

GADGET

Google Android G1

T-Mobile introduceert de G1 smartphone, een HTC toestel met uitklapbaar toetsenbord dat draait op Google’s Android besturingssysteem. Het is met zijn aanraakscherm een rechtstreekse concurrent van de iPhone en de BlackBerry Storm. Er is veel ophef over dit nieuwe toestel geweest, maar in de praktijk valt de ‘hebben-factor’ tegen. Er zit geen virtueel toetsenbord in, zodat je voor elk wissewasje het toetsenbord moet uitklappen en het toestel moet draaien. Er schijnt een versie van Android aan te komen die dat probleem oplost.

De G1 heeft meer kinderziektes. De camera is erg traag, het ontwerp van 158 gram is vrij log. De behuizing wordt bovendien warm zodra de chip echt moet werken. De hoeveelheid beschikbare software en de batterijduur vallen tegen: minimaal één maal daags laden.

En toch, vergeleken met andere HTC-toestellen op Windows Mobile is de G1 een verademing. De opstarttijden zijn korter, de respons van de aanraakbediening is uitstekend. Met een software-update komt het vast helemaal goed met de G1.

Marc Hijink

Lees meer over de G1 op nrc.nl/hebben

    • Marc Hijink